AMSTERDAM - Arantxa Rus heeft voor het eerst in haar carrière een plekje weten te veroveren bij de beste honderd van de wereld. Dat blijkt uit de maandag door de WTA gepubliceerde wereldranglijst.

De 20-jarige Nederlandse, die zich plaatste voor het hoofdtoernooi van Miami maar daar al in de eerste ronde onderuit ging, stijgt vijf plaatsen naar plek 99. Tot maandag was haar beste notering de 103e plaats in juli 2009.

Michaëlla Krajicek zakte van 128 naar 135.

Bij de vrouwen wordt de wereldranglijst nog altijd aangevoerd door Caroline Wozniacki. De Deense heeft een ruime voorsprong op Kim Clijsters en Vera Zvonareva, de nummers twee en drie. Victoria Azarenka maakte in de top tien de grootste stap.

De Wit-Russische steeg van plaats acht naar plaats zes. Maria Sjarapova stond dertiende en is nu de nummer tien van de wereld.

Haase en De Bakker

Robin Haase is Thiemo de Bakker dichter genaderd op de ATP-ranking. Beide Nederlanders staan nu acht plaatsen bij elkaar vandaan, waarbij De Bakker (54) de best genoteerde Nederlander blijft.

Haase steeg een plaatsje naar 62, terwijl zijn landgenoot twee plaatsen verloor.

Ondanks het verlies in de finale van het Masterstoernooi in Miami behoudt de nummer één Rafael Nadal (12,870 punten) een ruime voorsprong op winnaar Novak Dkojovic (9,700).

Roger Federer (8,550) ziet het tweetal langzaam uit zicht verdwijnen, maar houdt de derde positie stevig in handen. De in een vormcrisis verkerende Andy Murray vormt niet echt een bedreiging voor de Zwitser.

Roddick daalt

Andy Roddick is de grootste daler in de top twintig. De Amerikaan verloor door zijn verlies in Miami van qualifier Pablo Cuevas zes plaatsen. Mardy Fish is nu de hoogste genoteerde speler uit de VS.