AMSTERDAM - Novak Djokovic heeft zondag het ATP-toernooi van Miami gewonnen. De Serviër kwam in een prachtige finale tegen Rafael Nadal een 1-0 achterstand in sets te boven: 4-6, 6-3, 7-6 (4). Voor Djokovic betrof het zijn 24e zege op rij.

In de eerste reeks had Nadal de overhand, al moest de nummer één van de wereld in elke game diep gaan.

Djokovic serveerde een stuk minder soeverein dan in de vorige rondes en leverde tweemaal zijn opslag in.

Pas bij een 5-1 achterstand begon het te lopen bij de Serviër, te laat om de eerste set naar zich toe te trekken. Nadal verloor weliswaar drie games op rij, maar hield op 5-4 het hoofd koel.

Antwoord schuldig

Djokovic trok in de tweede set de regie naar zich toe. Dankzij snoeiharde forehands en een uitstekend lopende service liep hij snel uit. Nadal bleef het antwoord schuldig en verloor de set met 6-3.

In de eerste game van de derde set werkte Nadal drie breakpoints weg, maar vervolgens ging de strijd weer gelijk op. Beide spelers dwongen elkaar tot het uiterste door het zeer hoge niveau dat ze haalden.

Het was dan ook geen verrassing dat een tiebreak uitkomst moest bieden. Beiden begonnen daarin met twee punten op elkaars service. Toen Djokovic ook de derde service van Nadal brak, kon hij op de eigen opslag uitlopen naar 5-2. Nadal kwam dat verschil niet meer te boven.

Bloedvorm

Het is de tweede keer dat Djokovic het Sony Ericsson Open, zoals het Masterstoernooi in Miami officieel het, op zijn naam schrijft. De Serviër was in 2007 de Argentijn Guillermo Cañas de baas in de eindstrijd.

Twee weken geleden was de al maanden in bloedvorm verkerende Djokovic in de finale van Indian Wells ook al te sterk geweest voor Nadal. De Serviër kruipt almaar dichter naar de nummer één positie, die nu nog door de Spanjaard wordt ingenomen.