AMSTERDAM - De ledenraad van Ajax heeft een commissie in het leven geroepen die het spanningsveld tussen de huidige clubleiding en Johan Cruijff en zijn volgelingen gaat onderzoeken.

De commissie bestaat uit Rob Been (voorzitter van de ledenraad), Cees van Oevelen (lid van de ledenraad) en de ereleden Arie van Os en Hennie Henrichs.

Zij praten binnenkort met belanghebbenden en andere mensen die de Amsterdamse een warm hart toedragen over de machtsstrijd die bij de huidige nummer drie van de eredivisie woedt.

Rapporteren

Het viertal zal de ledenraad over de inhoud van de gesprekken rapporteren.

Mede aan de hand van die informatie wordt er waarschijnlijk een benoemingscommissie in het leven geroepen die op zoek gaat naar geschikte kandidaten voor het nieuw te formeren bestuur en raad van commissarissen.

Ajax moet op zoek naar een nieuwe bestuur en raad van commissarissen omdat voorzitter Uri Coronel, Joop Krant, Cor van Eijden, Frank Eijken en Jan Haars afgelopen woensdag hun vertrek aankondigden. Ze steunen de huidige directie totdat de ledenraad geschikte vervangers voor hen heeft gevonden.

Cruijff

De huidige leiding van Ajax kan zich niet vinden in het technische plan waarmee Johan Cruijff zijn geliefde club weer succesvol wil maken. De voormalige nummer veertien eist dat Frank de Boer (hoofdtrainer), Dennis Bergkamp (opleiding) en Wim Jonk (opleiding) het technische hart van Ajax gaan vormen.

In de plannen van Cruijff is er voorlopig geen plaats voor assistent-trainer Danny Blind, hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink, zes jeugdtrainers en enkele leden van de medische staf.

De beleidsmakers van Ajax denken dat de meeste van deze beoogde slachtoffers ook het technische plan van Cruijff kunnen uitvoeren.

Geen compromissen

Cruijff wil geen compromissen sluiten. ''Want wij steken onze nek uit en wij worden er dus ook op afgerekend als het fout gaat'', zei hij.

Hij betreurt dat zijn plan vertraging oploopt. ''Eigenlijk hebben we geen tijd te verliezen. De bedoeling was dat we alles voor 1 april hadden geregeld zodat we op tijd klaar zouden zijn voor het nieuwe seizoen'', mopperde hij.

Molenaar

Keje Molenaar, één van de prominente leden van de ledenraad, liet zondagavond in Studio Voetbal overigens weten dat hij zich gaat beraden op zijn positie daarin.

Hij zei niet gekend te zijn in het feit dat deze commissie, die vooronderzoek gaat doen, er zou komen. ''En dat is toch een rare gang van zaken.''