AMSTERDAM - Ajax worstelde zondag voor eigen publiek een uur met Heracles Almelo totdat doelman Remko Pasveer een bal uit zijn handen liet glippen. Oleguer profiteerde dankbaar, waarna Siem de Jong en invaller Araz Özbiliz ook nog toesloegen: 3-0.

Zo raakte Ajax niet verder achterop bij de nieuwe koploper FC Twente (5 punten) en liep het vijf speelronden voor het einde van de competitie een beetje in op PSV (3 punten). De formatie uit Eindhoven koestert wel een veel beter doelsaldo dan de concurrent uit Amsterdam.

Na afloop van een week waarin de machtsstrijd tussen Johan Cruijff en de beleidsbepalers verder oplaaide, maakte het eerste elftal van de Amsterdamse club een matte indruk. Als excuus voor het matige spel kon trainer Frank de Boer het grote aantal afwezigen opvoeren.

Van de vijf vaste krachten in de defensie verscheen alleen Daley Blind aan de aftrap. De zoon van assistent-trainer Danny moest zich vlak voor rust met een enkelblessure laten vervangen door Nicolae Boilesen.

Blessure

Deze uitstekend spelende aanvoerder van het hoogste juniorenelftal vormde een defensie met Oleguer, Andre Ooijer, Vurnon Anita en doelman Kenneth Vermeer, die na acht maanden eindelijk is hersteld van een zware blessure aan zijn rechterachillespees.

Hij behoedde zijn ploeg al na twee minuten voor een achterstand toen eerst Samuel Armenteros en vervolgens Darl Douglas konden uithalen.

Uitgefloten

Ajax had daarna zonder goed te voetballen het betere van het spel, maar sprong slordig met de mogelijkheden om. Mounir El Hamdaoui verzuimde zijn rentree in de basisformatie na acht minuten met de openingstreffer te bekronen.

De Marokkaan is door trainer De Boer weer in genade aangenomen, maar werd door de fanatieke aanhang van zijn werkgever voortdurend uitgefloten.

Vertrouwen

Ook Lorenzo Ebecilio en Miralam Sulejmani konden de thuisploeg voor rust niet aan een voorsprong helpen. Onder aanvoering van invaller Marko Vejinovic kreeg Heracles steeds meer vertrouwen in een vijfde zege op rij.

Een gigantische blunder van Pasveer leidde uiteindelijk toch nog de ruime overwinning van de thuisclub in. Oleguer, Siem de Jong en invaller Aras Özbiliz (na een prachtige actie van Boilesen) stelde het morrende publiek alsnog een beetje tevreden.