AMSTERDAM - Nick Nuyens heeft de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De 29-jarige Belg van Saxo Bank klopte Sylvain Chavanel en Fabian Cancellara in de sprint van een groepje van drie na een aantrekkelijke finale met vele wendingen.

Tom Boonen legde op enkele seconden van de winnaar beslag op de vierde plaats, voor Sebastian Langeveld en George Hincapie.

De 95e editie van Vlaanderens Mooiste kende een zeer onstuimig begin; het peloton haalde in het eerste uur een gemiddelde snelheid van bijna vijftig kilometer.

Desondanks slaagde een groepje van vijf renners erin zich af te scheiden van de meute en zo het eerste gedeelte te kleuren. Onder hen de Nederlander Stefan van Dijk, Roger Hammond, vaak actief in de openingsfase van klassiekers, en Jeremy Hunt.

Heuvelzone

Bij het naderen van de heuvelzone was er van de maximale voorsprong van ongeveer acht minuten nog maar een handvol seconden over en door enkele speldenprikken van favorieten was de samensmelting op ruim tachtig kilometer van de meet een feit.

Ondertussen was in het peloton, zonder de uitgevallen Karsten Kroon, het kaf van het koren gescheiden door de opeenhoping van kasseistroken en hellingen.

Langeveld en Lars Boom koersten in deze fase zeer offensief en laatstgenoemde zocht met Chavanel, Edvald Boasson Hagen en Simon Clarke de aanval.

Hoewel de vier leiders snel een marge van één minuut pakten, was de verstandhouding in de kopgroep slecht. Chavanel besloot het met succes solo te proberen, Boom kon niet aanpikken.

In het almaar uitdunnende peloton keken de toppers ondertussen lang de kat uit de boom. Aan die gewapende vrede kwam op de Haakhoek een einde; Boonen versnelde en kreeg Cancellara en Filippo Pozzato in z’n wiel.

Aanval Cancellara

Voor Cancellara het sein om door te zetten. De renner van Leopard-Trek schudde zijn medeachtervolgers in een mum van tijd van zich af en raapte de renners die voor hem reden een voor een op.

De Zwitser sloot op dertig kilometer van de aankomst aan bij Chavanel, waarna het duo snel afstand nam van het peloton. Het tweetal leek te gaan strijden om de overwinning (de voorsprong bedroeg bijna een minuut), maar op de Muur van Geraardsbergen verdween de voorsprong als sneeuw voor de zon.

Complete omwenteling

De omwenteling was compleet toen Cancellara en Chavanel werden gegrepen door Alessandro Ballan, Philippe Gilbert, Boonen, Langeveld en nog zes andere coureurs.

Op de Bosberg ontbond Gilbert zijn duivels. De Waal kreeg echter niet meer dan enkele seconden en liet zich al snel inlopen, waardoor er twaalf man aan het front kwamen.

Op vier kilometer van de meet trachtte Langeveld tevergeefs weg te komen. Een poging van Cancellara, Nuyens en Chavanel had meer succes.

Het drietal mocht om de triomf sprinten. Cancellara nam de kop, maar werd snel opgevangen door Nuyens. De Belg, die de afgelopen twee seizoenen koerste voor Rabobank, hield stand voor de mooiste zege in zijn loopbaan.