UTRECHT - ADO Den Haag heeft zondag een zwaarbevochten zege geboekt bij FC Utrecht: 3-2. De Hagenaren blijven zo op de vijfde plaats in de eredivisie en staan er goed voor in de race om Europees voetbal. Utrecht is nog steeds teleurstellend achtste.

De voorsprong op de zestiende plaats, waarbij Excelsior zaterdagavond verrassend had gewonnen, is met zeven punten weer in ere hersteld.

De rivaliteit tussen de twee Gelderse buren wordt in Arnhem en Nijmegen al jarenlang gecultiveerd. De fans verheugen zich op de onderlinge ontmoetingen, al vertoonden de tribunes van het Gelredome zondag akelig veel lege plekken.

Niveau

Voor de meeste spelers zijn het wedstrijden als alle andere, het niveau was pover. Al was er meer beleving dan in oktober, toen de wedstrijd in Nijmegen in een oersaaie 0-0 resulteerde.

Volgens een spandoek is Vitesse ,nog altijd de mooiste, de rijkste én de grootste van Gelderland'. Op de ranglijst van de eredivisie is daarvan weinig te merken, NEC heeft nog altijd vier punten meer.

Bony bracht Vitesse al na 12 minuten op voorsprong. Hij profiteerde van een fout van Bram Nuytinck. De verdediger komt uit Heumen en moet juist bekend zijn met de historische sentimenten. Bij de Ivoriaan, die overkwam van Sparta Praag, zal de derby-sfeer minder bekend zijn.

Aissati

NEC had daarna lang het betere van het spel, een vrije trap van Lasse Schöne eindigde op de bovenkant van de lat. Topscorer Björn Vleminckx kon niet imponeren, hij maakte in de voorbije zes wedstrijden slechts één doelpunt, maar verdiende er wel een voor club en speler lucratieve transfer naar Club Brugge mee.

De verdiende gelijkmaker kwam er wel, door John Goossens die in de 66e minuut hard uithaalde vanaf 20 meter. Met rechts ditmaal, waar zijn linker vooral gevreesd is. Tien minuten voor tijd greep Vitesse alsnog de volle winst. Ismail Aissati leverde het voorwerk, Pedersen kopte raak.