ROTTERDAM - Trainer Mario Been van Feyenoord durfde twee weken geleden na de pijnlijke nederlaag bij Roda JC (3-0) nog hardop te dromen over een plaatsje in de play-offs voor een Europees ticket. Maar na de nieuwe verliespartij zaterdag thuis tegen AZ (0-1) hoeft hij zich geen enkele illusie meer te maken.

Voor zijn ploeg zit het povere seizoen er wel zo'n beetje op. AZ daarentegen is als standvastige nummer vier nog volop in de race voor een toegangsbewijs voor de Europa League.

Het was niet best wat beide ploegen in de eerste helft lieten zien in de volle Kuip. Er werd veel gelopen en hard gewerkt, maar van goed voetbal was geen sprake. Het balverlies en de misverstanden waren groot.

Rommelig

In het rommelige spel viel Georginio Wijnaldum zowel in positieve als in negatieve zin op. De schaduwspits van Feyenoord liet zich soms te ver terugzakken en gaf vanuit het middenveld te veel passjes breed of achteruit. De risicoloze acties van Wijnaldum kwamen het tempo en de verrassing in de Rotterdamse aanvalsopbouw niet ten goede.

Het 20-jarige talent dook voor de rust ook nog een paar keer gevaarlijk op in het Alkmaarse strafschopgebied. Zowel in de zesde minuut (voorzetje net te hoog) als na ruim een kwartier (kopbal op de paal) liet hij zijn offensieve kwaliteiten zien. Verder ging van de thuisploeg in de eerste helft amper dreiging uit.

Benschop

Ook AZ had moeite een fatsoenlijke aanval op te zetten. In de 26e minuut moest spits Kolbeinn Sigthorsson, die in de belangstelling van Feyenoord zou staan, geblesseerd naar de kant. Zijn vervanger Charlison Benschop leek geen echte verbetering.

Hij miste in de 42e minuut op knullige wijze een grote kans. Kort daarna trof Benschop alsnog doel met een droog schot, dat doelman Rob van Dijk in de korte hoek verraste. Ook verdediger Stefan de Vrij, die net als Wijnaldum sterke met zwakke momenten afwisselde, greep niet alert genoeg in, 0-1.

Charge

Met grote kansen voor Kelvin Leerdam (kopbal over) en Luc Castaignos (redding doelman Sergio Romero) begon Feyenoord sterk aan de tweede helft. Het offensief zakte evenwel snel weer weg, zeker nadat verdediger Gill Swerts (ex-AZ) bij de thuisclub rood had gekregen voor een zware charge op Maarten Martens.

De Belgische middenvelder moest per brancard van het veld omdat hij een flinke vleeswond opliep. Met tien man, en zonder de verrassend ingewisselde spits Castaignos, kon Feyenoord helemaal niets meer afdwingen.