HEERENVEEN - Excelsior heeft zaterdag in de eredivisie verrassend gewonnen bij SC Heerenveen: 2-3. Bij rust stonden de Friezen nog met 2-0 voor. Roda JC was in een knotsgek duel met 4-5 te sterk voor Willem II, terwijl NAC met 1-3 won van De Graafschap. Alle ogen waren echter gericht op Geert Arend Roorda.

Door twee doelpunten van Roorda, die verhuurd is door Heerenveen, kwamen de Rotterdammers echter langszij. In blessuretijd bezorgde Nayib Lagouireh de bezoekers zelfs de zege. Heerenveen-speler Christian Grindheim had even daarvoor de rode kaart gekregen.

Opvallend was dat het Heerenveen-publiek cynisch juichte na de doelpunten van Roorda en na het laatste fluitsignaal een groot applaus voor hem in petto had. De verbaasde Fries had nauwelijks in de gaten wat hem overkwam.

Heerenveen bleef voor de zesde keer op rij zonder zege en liet een kans liggen om weer mee te doen om Europees voetbal. De ploeg van coach Ron Jans blijft teleurstellend elfde. Excelsior is nog steeds zestiende, maar naderde nummer vijftien Vitesse tot op vier punten.

Roda JC

Roda JC kwam door de winst met 4-5 bij hekkensluiter Willem II dicht bij de play-offs voor Europees voetbal. Willem II kan in de resterende vijf duels in de eredivisie misschien nog aan rechtstreekse degradatie ontsnappen, maar speelt dan in de nacompetitie.

Willem II leidde bij rust met 1-0 door een strafschop van Andreas Lasnik. Na rust scoorden Bart Biemans, nogmaals Lasnik en Maceo Rigters voor Willem II. Pa Modou-Kah, Morten Skoubo, Ruud Vormer (2) en Davy de Fauw voor Roda JC. In de slotminuten kreeg Arjan Swinkels van Willem II de rode kaart.

NAC

NAC Breda behaalde een geflatteerde 1-3-overwinning op De Graafschap. De Bredase club kwam op voorsprong via Leonardo. Na rust maakte Yuri Rose de gelijkmaker. NAC sloeg in de slotfase toe.

Eerst Anthony Lurling en daarna Donny Gorter uit een strafschop tekenden voor de treffers. Rogier Meijer en Leon Broekhof van De Graafschap moesten in de slotfase met een rode kaart van het veld.