ENSCHEDE - Een uur lang heeft het er zaterdagavond in de Veste naar uit gezien dat PSV zou winnen van FC Twente. Toen keerde Bryan Ruiz terug van lang blessureleed en werd de wedstrijd op zijn kop gezet.

Het fenomeen uit Costa Rica gaf Theo Janssen de kans met twee treffers uit de groeien tot de held van Enschede. FC Twente is nu koploper.

Ruiz kwam de laatste vier maanden door uiteenlopend letsel nauwelijks in actie. Zorgvuldig werkte hij de laatste weken toe naar de topper met PSV.

Enkele dagen eerder was hij teruggekeerd op het veld in een interland met Argentinie. ''Dat ritme kan doorslaggevend zijn'', sprak trainer Michel Preud'homme een dag voor de wedstrijd.

Evenwichtiger

In de eerste helft met wisselende kansen maakte PSV een net iets evenwichtiger indruk. De club speelde in elk geval de beste kansen uit. Die werden gemist door vooral Markus Berg en Otman Bakkal.

In eerste instantie nam FC Twente het initiatief. Na een hoekschop van Theo Janssen was Luuk de Jong dicht bij een doelpunt.

De kopbal van de spits werd op de doellijn nog net verwerkt door aanvaller Jeremain Lens, met de hand. De thuisclub drong daarna nog wel even aan, maar was niet meer echt dreigend.

Kansen Berg

PSV was dat wel. Na ruim een kwartier tikte Bakkal in kansrijke positie naast na een voorzet van Balazs Dzsudzsak. 

Even later stond Berg geheel vrij, maar redde de Twentse doelman Nikolai Michailov uitstekend. Dat deed de Bulgaarse international kort voor rust ook nog eens bij inzetten van opnieuw Berg en Bakkal.

Na de hervatting veranderde er aanvankelijk niet veel. Weliswaar was de eerste kans voor FC Twente, Emir Bajrami schoot na een fraaie solo op de paal, verder drong toch vooral PSV aan.

Het beeld veranderde na een uur, met de komst van Ruiz. Het stadion veerde op en PSV deed een stapje achteruit.

Theo Janssen

Bij een van zijn eerste acties werd Ruiz onderuit gehaald door Adriano Marcelo en kreeg FC Twente een strafschop. Theo Janssen scoorde onberispelijk van elf meter.

De thuisclub ging door. Met een aardige schuiver raakte Denny Landzaat even later de paal. Na een lange ren, afgesloten met een prachtige lob, maakte er Janssen er vervolgens ook nog 2-0 van.

FC Twente - PSV