ROTTERDAM - RKC Waalwijk heeft vrijdagavond in de Jupiler League het gat met koploper FC Zwolle verkleind tot drie punten.

De Brabanders wonnen in Rotterdam met 4-3 van Sparta. Fred Benson zorgde in blessuretijd voor de beslissing. Zwolle kwam in Velsen tegen Telstar niet verder dan 0-0.

Sparta had op het Kasteel niet genoeg aan Johan Voskamp. De spits nam alle treffers van de thuisploeg voor zijn rekening en is met een seizoenstotaal van 26 Sjoerd Ars (Zwolle) weer voorbij op de topscorerslijst.

RKC kwam binnen een half uur dankzij Donny de Groot en Tony Varela met 2-0 voor. Voskamp herstelde voor rust het evenwicht.

Nog voordat Varela met een tweede gele kaart in de 51e minuut van het veld werd gestuurd, sloeg hij nogmaals toe. Het zou ook tegen tien man niet genoeg zijn.

Eerst werkte Anthony Bentem de bal achter zijn eigen doelman Oscar Moens, waarna Benson het laatste woord had.

FC Zwolle blijft, ondanks het gelijkspel tegen Telstar, met 63 punten uit 29 duels vooralsnog de belangrijkste kandidaat voor rechtstreekse promotie naar de eredivisie. RKC ligt echter wel zichtbaarder op de loer.

Helmond Sport

De andere concurrenten profiteerden niet. Helmond Sport hield aan de thuiswedstrijd tegen Emmen ook slechts een punt over: 2-2.

De Drentse gelijkmaker kwam vier minuten voor tijd op naam van invaller Randy Wolters. Vier minuten eerder had Ilja van Leerdam de Brabantse aanhang alle hoop gegeven op een goede afloop.

Volendam

BV Veendam en Cambuur Leeuwarden sloten af op 1-1. Reza Ghoochannejhad zette de Friezen vanaf de strafschopstip voor rust op voorsprong. Angelo Cijntje herstelde het evenwicht na een uur.

Volendam verloor zelfs, met 2-1 van AGOVV in Apeldoorn, en lijkt nu definitief afgehaakt. Voor de gastheer scoorde Michiel Hemmen tweemaal. De tegentreffer van Mohammed Ajnane kwam te laat om de spanning nog terug te brengen.