RIDDERKERK - Foske Tamar van der Wal en Kurt Wubben zijn door hun collega’s gekozen als 'Marathonschaatsers van het Jaar'. Zij wonnen in Ridderkerk de Dick van Gangelen Trofee.

Alle marathonschaatsers uit de top-divisie konden uit de eerste drie van het eindklassement van de trofee hun keus maken.

Bij de dames waren dat Mireille Reitsma, Foske Tamar van der Wal en Mariska Huisman. Bij de heren Kurt Wubben, Karlo Timmerman en Ralf Zwitser.

In het eindklassement bij de dames was de winnares van vorig jaar, Mireille Reitsma, met een ruime puntenvoorsprong als eerste geëindigd. Toch werd zij niet als winnares verkozen.

Die eer viel te beurt aan de 24-jarige Groningse Foske Tamar van der Wal. Reitsma eindigde op de derde plaats bij de verkiezing en Huisman werd tweede.

Eerbetoon

Kurt Wubben, de 39-jarige technisch tekenaar uit Pijnacker, die met de finalewedstrijd om de KPN Marathon Cup in Heerenveen zijn schaatsloopbaan winnend afsloot, werd bij wijze van groots eerbetoon door zijn collega’s als 'Marathonschaatser van het Jaar' gekozen.

Twee keer eerder won hij de Dick van Gangelen Trofee, de schaatsprijs die in 2004 werd vernoemd naar overleden sportredacteur van het Algemeen Dagblad.

Wubben was in het eindklassement van de DVG-trofee als eerste geëindigd, gevolgd door Ralf Zwitser, ook al een eerdere winnaar van de trofee.

Zwitser eindigde in de verkiezing op de derde plaats. Tweede werd Karlo Timmerman.

Ploegen

Het herenteam van BAM en de dames van MK Basics werden de 'Marathonploegen van het Jaar'. Voor de mannen van coach Jillert Anema was het de vierde keer op rij dat zij de ploegenprijs wonnen.

De trofeeën uitgereikt door de weduwe van Dick van Gangelen en zijn beide zonen.

De winnaar en de winnares van de Dick van Gangelen Trofee verdienden beiden een cheque van 2000 euro, de nummers twee kregen de helft en de voor de derde plaats was er 500 euro weggelegd.