AGADIR - Golfer Joost Luiten heeft op de tweede dag van de Trophée Hassan II in de Marokkaanse badplaats Agadir de leiding genomen. Hij deelt de koppositie met Rhys Davies uit Wales.

De Bleiswijker legde vrijdag de tweede ronde van het toernooi uit de Europese Tour af in 69 slagen en zette zijn totaal op 137, zes onder par.

Een flinke groep van negen golfers ligt op de derde plaats met slechts één slag meer dan het leidende duo, waarmee de strijd om de toernooiwinst nog helemaal open ligt.

Luiten liet overigens de kans om afstand te nemen van de concurrentie liggen door op twee holes een dubbele bogey (+2) te maken. Met zeven birdies compenseerde hij die tegenvallers.

Weersomstandigheden

Luiten ondervond veel hinder van een stevige wind op de Golf de l'Océan en op de derde en de zevende hole leidde dat tot een bal die in het water belandde. Na negen holes stond hij op twee slagen bover par.

''Dat was niet best, zelfs niet in deze storm. Maar ik ben op de tweede negen geduldig gebleven en heb mijn kansen afgewacht én benut met birdies'', liet Luiten weten op zijn website.

Andere Nederlanders

Tim Sluiter, Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber zijn niet boven in het klassement te vinden, maar haalden wel de cut en mogen dit weekeinde om het prijzengeld spelen. In totaal wordt er 1,5 miljoen euro verdeeld in Marokko.

Sluiter, die dit jaar debuteert op de Europese Tour, ging vrijdag rond in 73 slagen (+1) en heeft in totaal 142, één slag onder par en goed voor de gedeelde 28e plaats.

Routinier Derksen leverde een kaart in van eveneens 73 slagen en deelt de 38e positie met 143.

Lafeber, die vorige week nog bovenin mee draaide in het Andalusië Open, haalde in Agadir ternauwernood de cut. Hij kwam door een ronde van 73 slagen op 145 uit, nog net boven de streep.