AMSTERDAM - Frank de Boer wordt bijkans fijngemalen tussen de vechtende partijen in de Arena. Toch probeert de hoofdtrainer kalmte te betrachten.

“Er moet er eentje rustig blijven.”

Hoewel de hoofdtrainer door het kamp-Cruijff, samen met Dennis Bergkamp en Wim Jonk, naar voren is geschoven als onderdeel van het nieuwe technische hart bestrijdt hij gekend te zijn, laat staan akkoord te zijn, in het uit hun functie ontheffen van tien werknemers.

Hij neemt het zelfs op voor assistent Danny Blind over wie Cruijff gezegd zou hebben ‘onbetrouwbaar’ te zijn.

“Blind functioneert hartstikke goed, is betrouwbaar en heeft een rood-wit hart. Hij heeft nu al een deel van het technisch management op zich genomen.”

Saneringen

De Boer zal zich verdedigen tegen enkele saneringen, zo kondigde hij aan. “Ik ben al bezig met lobbyen.” Hij sprak wel de wens uit om met Hennie Spijkerman als assistent door te gaan, met eventueel Bergkamp en Jonk als specialisten op afroepbasis.

“Het moet niet zo zijn dat we Danny erbij moeten nemen omdat het zielig voor hem is.”

De Boer denkt te kunnen blijven functioneren, wie er ook de macht grijpt. “Ik heb goed gewerkt met de directie, maar ben ook heel goed met Bergkamp. Beide partijen omarmen de plannen, ik ook. Ik wil die filosofie toepassen op het eerste. We zijn al bezig met het doorontwikkelen van spelers.”

Superduo

Dat hij veel verder gaat kijken dan het eerste elftal is wat hem betreft niet aan de orde. “In feite is de hoofdtrainer een passant. Eigenlijk is er dus sprake van een superduo (Bergkamp en Jonk) en niet van een supertrio."

"Ik heb wel eens gekscherend gezegd hier tien jaar te willen blijven, maar besef dat ook ik na zes verloren duels onder druk kom. Het liefst blijf ik hier wel zo lang natuurlijk. En dan wordt het superduo wel een supertrio.”

Spanningen

De Boer onderkent dat de huidige ontwikkelingen de nodige spanningen veroorzaken op De Toekomst.

“Het is logisch dat sommige mensen op dat lijstje al schakelen naar een plan B of C. Je moet toch aan je toekomst denken. In de trainerskamer is het nog goed toeven. We concentreren ons op de ploeg. De medische staf en teammanager David Endt (beiden zouden moeten sneuvelen) vertrouwen we volledig.”

De Boer was ten tijde van het aangekondigde vertrek van het bestuur overigens niet in de Arena. “Ik zat thuis GTST te kijken. Totdat Rik (algemeen directeur van den Boog) belde met het nieuws.”