AMSTERDAM - Johan Cruijff spreekt tegen dat hij assistent-trainer Danny Blind 'onbetrouwbaar' heeft genoemd bij de besprekingen tussen de door hem aangevoerde technische klankbordgroep en de directie van Ajax.

“Tijdens de samenstelling van het technische plan, is naar de mening gevraagd van diverse mensen die met Danny hebben samengewerkt”, laat Cruijff weten in De Telegraaf.

“Daar zijn verschillende reacties op gekomen. Nu wordt net gedaan of dit mijn reacties zijn, terwijl ik helemaal niet over zijn functioneren kan oordelen. Dat heb ik ook aangegeven, dus snap ik niet dat ze dit uit mijn mond laten komen.”

In de hervormingsplannen van Cruijff is geen rol meer weggelegd voor Blind. Volgens voorzitter Uri Coronel, die woensdag bekendmaakte af te treden, heeft Cruijff gezegd dat Blind niet recht door zee is, onbetrouwbaar is en in alle functies bij Ajax gefaald heeft.

Patstelling

Overigens is Cruijff allerminst blij met het vertrek van het bestuur en de raad van commissarissen (rvc) bij Ajax.

“Het is Coronel gelukt om de uitwerking van het technisch plan stil te leggen. Door het op deze manier te doen is een patstelling ontstaan. Zonder bestuur kunnen wij niet verder, ook omdat de directeur onze plannen niet wil uitvoeren.”

"Intussen staat de boel stil en wordt veel tijd verloren, met het risico dat je straks overal te laat bij bent."

Bewust gelekt

Volgens Cruijff heeft het bestuur bewust vertrouwelijke meningen en standpunten uit de gesprekken tussen beide partijen laten lekken naar de media.

''Om hun eigen straat schoon te vegen, zijn nette jongens als Dennis Bergkamp en Wim Jonk in diskrediet gebracht. Maar ook Blind. Ze hebben het voor elkaar gekregen dat iedereen elkaar wantrouwt.”

De leden van het bestuur en de rvc stappen pas op als de ledenraad passende opvolgers heeft gevonden, Onduidelijk is nog hoeveel tijd daarmee is gemoeid.

Tot de benoeming van het nieuwe bestuur blijft ook de driekoppige directie onder leiding van Rik van den Boog, die eveneens sterk door het kamp-Cruijff wordt bekritiseerd, aan het werk in de Arena.

Vertrekpremie

Volgens De Telegraaf ontvangen Van den Boog, Henri van der Aat (commerciële zaken) en Jeroen Slop (financiën) gezamenlijk een vertrekpremie van 1,4 miljoen euro als ze ook moeten opstappen.

Volgens AD Sportwereld zou de uitvoering van de hervormingsplannen van Cruijff en co Ajax minimaal 2,5 miljoen euro hebben gekost aan afvloeiingsregelingen. Behalve Blind zou ook hoofd opleidingen Jan Olde Riekerink moeten vertrekken, alsmede een zestal jeugdtrainers en de complete medische staf.