AMSTERDAM - Lieuwe Westra heeft donderdag tijdens de ochtendrit in de Driedaagse van de Panne zijn leiderstrui moeten afstaan aan de Belg Bert De Backer.

De etappe van ruim honderd kilometer werd gewonnen door Jacopo Guarnieri. De 23-jarige Italiaan van Liquigas klopte Denis Galimzianov, de winnaar van woensdag. Kenny van Hummel legde beslag op de vierde plaats.

Door de wind ontstonden diverse waaiers, waardoor de hoofdmacht uiteenviel in verschillende groepen.

Het eerste peloton telde zo’n vijftig coureurs. De enige vluchtpoging in de finale werd ondernomen door Federico Canuti, maar de Italiaan werd enkele kilometers voor de finish gegrepen.

Tijdrit

Westra verloor zijn leiderstrui omdat De Backer onderweg bonificatieseconden sprokkelde.

Later op donderdag beslist een tijdrit van 14,7 kilometer over de eindzege in De Panne. Westra heeft een achterstand van twee seconden op De Backer.

Missie geslaagd

“Ik zit er niet echt mee dat ik de leiding heb verloren”, zei Westra tegenover Sporza. “Het belangrijkste is dat ik in de eerste groep finishte. De missie is geslaagd.”

Westra stipt een aantal renners aan als concurrent in de strijd om de eindzege. “Rick Flens rijdt sterk, Sébastien Rosseler en Vladimir Goesev zullen hun mannetje staan en dan zitten er nog een paar renners tussen. Het is nog niet klaar, het wordt spannend.”