Het zal wel puur toeval geweest zijn. In de week voorafgaand dat de één (Henk Spaan) begint aan een nieuwe reeks voetbalprogramma’s op televisie, debuteerde de ander (Harry Vermeegen) bij radio Veronica als voetbalcommentator.

Inmiddels al jaren gebrouilleerd, maar ooit gezamenlijk bespelers van een miljoenenpubliek. Geestelijk vaders van typetjes, liedjes en sketches die ook decennia later nog tot de verbeelding spreken bij velen.

Spaan wijdde, behorend bij de promotie van zijn huidige tv-werk, deze week in de VARA-gids nog wat zinnen aan hun ruzie van toen. Het ging over drie laatste uitzendingen die nog moesten worden opgenomen nadat Spaan erachter was gekomen dat zijn vriend en collega achter zijn rug om had onderhandeld over een transfer naar Sport 7.

"Ik was zo kwaad dat ik geen zin meer had om de dialogen met hem door te nemen." En dus werden de gesprekken voor opnamen afzonderlijk van elkaar gedaan.

Weinig inhoudelijke informatie

Jaren gleden voorbij, de herinnering bleef. Spaan trad nog wel op (Studio Spaan, Hard Gras, het Parool), Vermeegen verdween van het toneel en woonde in Amerika waar hij een goedaardige hersentumor overwon. Toch keerde hij terug (eerst bij de TROS, daarna bij SBS6) en nu is hij dus ook wekelijks te horen.

Zijn analyses op de radio tot nu stromen niet over van voetbalinhoudelijke informatie. Integendeel. Zo voorspelde Vermeegen dat het Nederlands elftal het in het EK-kwalificatieduel in en met Hongarije lastig zou krijgen (het werd 0-4), ook omdat de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar (door hem kinderlijk ‘mijn Klaas’ genoemd) er niet bij was.

En tegen de Hongaar Balazs Dzsudzsak schreeuwde hij, totaal ongefundeerd, de ether in: "Hé, hou je rustig."

Ongeloofwaardig werd het toen hij ook zijn liefde voor De Graafschap ging verkondigen. Dat ging gepaard met termen als "onze jongens" en "we zijn veilig." Zeer bedenkelijk allemaal.

Verguisd en geliefd

Toch, het zijn juist die typerende acties die Vermeegen even verguisd als geliefd maken. Lees de online fora en twitterberichten er maar op na. En ergens is het nog te begrijpen ook, die geliefdheid.

Want, met een veelal scheef oog bekeken door collega’s, lukt het Vermeegen wel al jaren om vrijwel elke Nederlandse topper mee te laten werken aan de meest achterlijke tv-items. Daarin transformeren voetballende, veelal cliché brakende miljonairs dan tot doodnormale jongens met en om wie je wel degelijk hard kan lachen.

En dat wordt terecht gewaardeerd door het (grote) publiek. Nee, dat gaat Vermeegen beter af dan dat gebrul op de radio.

Voorlopig dieptepunt daarin komt ook uit de voorbeschouwing op de interland tegen Hongarije. Harry had 'klootzak' en 'hondenlul' vertaald in het Hongaars. Waarom werd eigenlijk niet duidelijk. Het moet zelfs voor de doelgroep van Veronica jeukopwekkend hebben gewerkt.

Hans Kraay junior, erkend SBS6-gezicht en Veronica-geluid, wat is Harry voor een collega?
"Ik zie hem eigenlijk nooit, alleen af en toe bij het Nederlands elftal. Dan zie ik de internationals heel gepassioneerd bezig proberen een bal door het open raam van een rijdende auto te schieten. De jongens vinden het blijkbaar nog steeds leuk om wat anders te doen dan antwoord te geven op vragen over een speelstijl die lijkt op die van Barcelona."

Is er een geheim waarom hij weer terug is op radio en tv?
"Hij miste het gewoon. Daarbij, Harry is een goede vriend van Lex Muller, die bij SBS6 chef sport was. Harry heeft toen kennelijk eens aangegeven dat hij weer wat wilde doen, waarna Lex het pad voor hem heeft geplaveid. Er is dus geen geheim, Harry verveelde zich waarschijnlijk een ongeluk."

Heeft hij wel verstand van het spelletje?
"Dat wat Harry doet is entertainment. De beste Harry Vermeegen die ik heb gezien was in zijn periode met Henk Spaan. Dat was een leuke tijd. Hilarische tv."

Hendrik Meijnders bespreekt op deze plek, wanneer daar aanleiding toe is, mediagerelateerde zaken uit de (non)-actualiteit.