AMSTERDAM - Clubicoon Johan Cruijff is verrast door het aangekondigde vertrek van het bestuur en de raad van commissarissen van Ajax. Dat liet hij woensdagavond weten in een korte reactie in het NOS Journaal.

Cruijff kwam net aanrijden bij de Arena, waar de ledenraad met de clubleiding in een speciale vergadering bijeen was, toen hij het nieuws over het komende afscheid van voorzitter Uri Coronel en zijn medebestuursleden en -commissarissen vernam.

''Nee, ik wist er echt niets van'', benadrukte Cruijff. ''Ik ben vooraf ook niet geïnformeerd over deze stap. Of het een voordeel is voor mij? Zo kijk ik er niet tegenaan. We praten over Ajax, wat is dan een voordeel of nadeel voor iedereen die ermee bezig is?''

Weg vrij

Cruijff kwam donderdag keihard in botsing met de clubleiding over zijn hervormingsplannen op technisch gebied bij Ajax.

Door het aangekondigde vertrek van het zittende bestuur en de huidige rvc lijkt de weg voor hem vrij om met de oud-spelers Dennis Bergkamp en Wim Jonk het nieuwe beleid met nieuwe mensen bij Ajax in te voeren.

Klaar voor

Cruijff is niet van plan bij Ajax meteen aan de slag te gaan na het aangekondigde afscheid van het bestuur en de raad van commissarissen.

''Nee hoor, ik moet donderdag weer weg. Maar er moet wel iets gebeuren. Wij zijn er in elk geval klaar voor'', liet hij woensdagavond in het tv-programma Nieuwsuur weten.

Met ''wij'' doelde Cruijff op de oud-spelers Dennis Bergkamp en Wim Jonk die bij de Arena naast hem stonden. De twee oud-internationals moeten met hoofdcoach Frank de Boer het technische hart van Ajax gaan vormen.

Discussie

''We hebben net onze plannen voor de zoveelste keer gepresenteerd, nu aan de ledenraad'', gaf Jonk te kennen. ''Het leverde een zinvolle discussie op.''

Ook Bergkamp, die verantwoordelijk voor de jeugdopleiding zou moeten worden en Jonk voor de scouting, reageerde positief. ''We hebben ons inhoudelijke verhaal met warmte verteld en het is met warmte ontvangen in de ledenraad.''

Hun probleem

Cruijff zei het te betreuren dat het bestuur en de rvc hun vertrek hebben aangekondigd. ''Dat is jammer, het is nooit leuk als ereleden als Uri Coronel opstappen. Maar dat is hun probleem. Ik heb niets te maken met de organisatie bij de club."

"Hoe het nu verder moet? Daar ga ik niet over. Ik heb geen stemrecht in de ledenraad. Ik heb verder geen idee hoe dat nu statutair moet.''

Onfatsoenlijk

Cruijff bestreed de opmerkingen van Coronel, die zich zeer onfatsoenlijk behandeld voelde door de legendarische nummer 14 en zijn kompanen.

''Ach kom nou, Dennis en Wim kent iedereen toch als aardige en bescheiden jongens? Ik ben misschien wat minder bescheiden, maar gebruik nooit verkeerde taal. Wij hebben wel verstand van de materie."

"En als je plannen indient, wil je ook dat die goed worden uitgevoerd. Maar het is geen kwestie van je zin doordrijven. We zijn alleen recht door zee. Dat moet ook als je zaken wilt veranderen.''