AMSTERDAM - Onder grote belangstelling van de media heeft de ledenraad van Ajax zich woensdagavond in de ArenA verzameld voor een speciale vergadering. De afgevaardigden laten zich door voorzitter Uri Coronel bijpraten over het conflict tussen Johan Cruijff en de top van de Amsterdamse club.

Beide partijen vechten een machtsstrijd uit sinds algemeen directeur Rik van den Boog afgelopen donderdag een technisch plan van de voormalige nummer veertien en een groep oud-topspelers niet volledig goedkeurde.

Cruijff is zelf ook aangeschoven bij de vergadering, die om 18.00 uur is begonnen.

Zes afwezigen

Zeven andere ereleden, onder wie Piet Keizer en Sjaak Swart, waren al wel om 18.00 uur aanwezig. De ledenraad van Ajax bestaat uit 24 leden.

Zes personen waren niet om 18.00 uur in de ArenA. Het voltallige bestuur en de directie van Ajax zijn eveneens van de partij.

Molenaar

Als één van de weinige betrokkenen stond oud-speler Keje Molenaar woensdagavond even voor het begin van de speciale ledenvergadering van Ajax de massaal verzamelde media te woord.

''Ik hoop op een goede vergadering'', zei de advocaat die op aandringen van Johan Cruijff zitting heeft genomen in het orgaan van de Amsterdamse club.

''Ik heb begrepen dat eigenlijk iedereen het plan van Johan wel steunt'', zei Molenaar. ''Dat is een goede zaak. Iedere man en zelfs vrouw met voetbalverstand zal het wel met Cruijff eens zijn."

Belangrijke functie

"Het gaat alleen om een paar dingen. Een vraag is bijvoorbeeld of Bergkamp en Jonk zonder dat ze al te veel ervaring hebben een belangrijke functie moeten krijgen.''

Cruijff wil dat Frank de Boer (hoofdtrainer), Dennis Bergkamp (opleiding) en Wim Jonk (scouting) het technische hart van het nieuwe Ajax gaan vormen.

'El Salvador' pleit eveneens voor meer individuele aandacht voor de talenten. Cruijff en Van der Boog bestookten elkaar de afgelopen dagen in de media nadat ze geen akkoord hadden bereikt.

Geen stem

Mogelijk vraagt voorzitter Coronel om vertrouwen van de ledenraad, die het bestuur van Ajax naar huis kan sturen. Ereleden mogen geen stem uitbrengen. De 18 aanwezige personen van de ledenraad wel. Het bestuur van Ajax valt als een meerderheid van de stemmers het vertrouwen opzegt.

In dat geval verliest de Amsterdamse club ook drie van de vijf leden van de raad van commissarissen. De positie van algemeen directeur Rik van den Boog lijkt dan ook onhoudbaar.

Steun

Als het bestuur deze vergadering van de ledenraad overleeft, kunnen Cruijff en zijn volgelingen een buitengewone algemene ledenraad proberen uit te schrijven. In dat geval spreken binnenkort 650 stemgerechtigde leden zich binnenkort uit over het huidige bestuur.

Cruijff geniet bij deze groep mensen naar verwachting veel steun. Dat bleek vlak voor de laatste jaarwisseling toen er werd gestemd voor acht nieuwe leden voor de ledenraad. Zeven winnaars waren door Cruijff voorgedragen.