AMSTERDAM - Lieuwe Westra heeft de leiding genomen in de Driedaagse van De Panne. De Nederlander van Vacansoleil neemt het stokje over van André Greipel, die woensdag moest lossen in het heuvelachtige gedeelte van de tweede rit.

De 219 kilometer lange etappe van Oudenaarde naar Koksijde werd gewonnen door Denis Galimzianov.

De Rus van Katoesja liet in de eindsprint John Degenkolb en Peter Sagan achter zich.

De dagzege ging maar net aan de neus van Arnoud van Groen voorbij. De Nederlander van de kleine Belgische formatie Verandas reed weg uit een kopgroep van drie man, maar werd in de laatste twee kilometer nog opgeslokt door het peloton.

Tussensprint

Westra, die ook nog een tussensprint won, was in de eerste etappe tweede geworden achter Greipel. De Belg Bert de Backer is in het klassement tweede achter Westra. Van Groen is met twee seconden achterstand vierde.

''Uiteindelijk krijgt de aanvaller toch waar hij recht op heeft. Dinsdag kreeg ik weinig, nu heb ik alles gegeven en krijg ik toch de trui'', aldus Westra die zijn zinnen op de eindzege in de Belgische etappewedstrijd heeft gezet.

''Ik ben hier gekomen voor het klassement. Je moet risico's nemen en ik krijg er ook wat voor terug.''

Wiggens

Westra zag ook de Brit Bradley Wiggins (Sky) uit het klassement wegvallen. Wiggins geldt als een zeer sterke tijdrijder en was een serieuze concurrent voor de Nederlander voor de eindzege. ''Dat was toch mijn belangrijkste tegenstander'', gaf de Fries aan.

Donderdag op de slotdag staat er 's ochtends een korte etappe over 111 kilometer op het programma, die wordt gevolgd door een individuele tijdrit over bijna 15 kilometer.

''We zullen met de ploeg 's ochtends moeten proberen alles bij elkaar te houden. En dan maar zien waar in de middag het schip strandt'', keek Westra vooruit.

Donderdag wordt de driedaagse afgesloten met twee ritten. Na een reguliere etappe volgt een vijftien kilometer lange tijdrit naar De Panne.