AMSTERDAM - Foppe de Haan gaat na dit seizoen met pensioen. De 67-jarige coach van Ajax Cape Town vindt het genoeg geweest en wil meer tijd besteden aan zijn gezin. De Haan is sinds 2009 trainer in Zuid-Afrika.

''Ik zit al jaren in de voetbalwereld en het is tijd om mijn familie meer aandacht te geven.''

''Met name mijn kleinkinderen klagen dat ik nooit bij hun voetbalwedstrijden kom kijken. Ik heb een geweldige tijd gehad in Kaapstad en wens de club het beste'', staat in een verklaring op de website van Ajax Cape Town.

De algemeen directeur van de Zuid-Afrikanen, George Comitis, roemt De Haan. ''In de laatste anderhalf jaar heeft de coach deze club naar een hoger niveau getild. Hij heeft ervoor gezorgd dat de spelers meer vertrouwen in zichzelf hebben gekregen.''

Hoger niveau

Ajax Cape Town staat momenteel bovenaan in de Premier Soccer League. De ploeg heeft twee punten voorsprong op nummer twee Mamelodi Sundowns dat volgende week woensdag de tegenstander is.

Imposante carrière

De Haan heeft een imposante carrière achter de rug, waarbij hij vooral zal worden gezien als de ultieme trainer van SC Heerenveen. Hij was van 1985 tot 1988 en 1992 tot 2004 de hoofdtrainer van de Friezen.

Hij wist de club vanuit de Eerste Divisie zelfs naar de Champions League te leiden. Verder was hij succesvol met Jong Oranje, waarmee in 2006 en 2007 Europees kampioen werd. Het bleken uiteindelijk zijn enige prijzen in zijn lange trainerscarrière.