AMSTERDAM - Rafael van der Vaart vindt dat hij 'altijd' moet spelen. Zelfs als iedereen fit is, ziet hij in zichzelf een basisspeler voor een plek tussen aanval en defensie.

"Maar die keus ligt bij de trainer. Of ik ervan uitga dat ik blijf staan? Ja hèhè", zegt hij in het magazine van NUsport.

Met Van der Vaart komt er meer voetbal in de ploeg, beaamt ook Wesley Sneijder. Maar het houdt tevens een zeker risico in.

"Voetbal ís risico", pareert Van der Vaart die kritiek. "Soms verlies je daardoor een paar ballen. Maar ja, als je niets probeert, gebeurt er niks. Risico hoort bij Oranje."

Bewijzen

Van der Vaart is al sinds 2001 international en heeft van de huidige selectie de meeste interlands (89) gespeeld. Maar alleen onder Marco van Basten was hij zeker van zijn plaats.

"Daar moet ik mee leren leven. Ik zit helaas in de positie dat ik me altijd moet bewijzen. Dat moet iedereen, maar ik misschien iets meer."

Barcelona

Het is veelzeggend dat hij zich momenteel vooral richt op de controleursrol. Daar speelde hij bij zijn clubs zelden. "Toch zie ik het niet als een noodoplossing."

"Ik vind het écht prettig om er te spelen, ik kan het spel naar me toe trekken en anderen beter laten spelen. Dat vind ik leuk. Aan FC Barcelona zie je dat je best vijf of zes pure voetballers kunt opstellen. Daar denken er zelfs maar drie verdedigend."

Van der Vaart sluit niet uit dat hij in de toekomst ook bij zijn clubs een defensievere rol krijgt. "Het is op zich logisch als ik steeds wat verder naar achteren zak. Ha, misschien eindig ik wel als laatste man. Mooi toch?"

In het magazine van NUsport staat deze week een uitgebreid interview met Rafael van der Vaart.