AMSTERDAM - De voorzitter van de internationale wielerbond UCI, Pat McQuaid, haalt in het nieuwste nummer van het NUsport-magazine keihard uit naar de muitende ploegen in het peloton. "Het is hebzucht dat hen drijft."

Een flink aantal teams zinspeelt op een afscheiding van de UCI en de oprichting van een alternatief kampioenschap. "Hoe dom zijn ze wel niet? Hoe hebzuchtig? Het gaat ze alleen maar om geld", stelt McQuaid.

In het interview betitelt de voorzitter de discussie over het wel of niet toestaan van radiocommunicatiemiddelen en de dreiging van een alternatieve wielerliga als 'geen serieuze zaken'.

Rookgordijn

"Het verontrust me niet", zegt de Ier. "Die oortjes, dat is slechts een rookgordijn om hun werkelijke intenties te verhullen. Het is hebzucht dat hen drijft, die gasten willen nu meer geld. Het zal een grotere puinhoop worden als de teams meer macht krijgen, want zij hebben ook allemaal individuele belangen."

Ook over de kritiek op zijn leiding is McQuaid niet bang om uitspraken te doen. De criticasters hebben volgens de UCI-voorzitter geen idee waar ze het over hebben. "Ze kennen de feiten niet."

In het magazine van NUsport staat deze week een uitgebreid interview met Pat McQuaid.