AMSTERDAM - Het is mogelijk dat er bij het WK 2014 in Brazilië met een doellijntechnologie wordt gewerkt. Dat liet FIFA-baas Sepp Blatter weten in het Franse televisieprogramma Telefoot op TF1.

“Ik denk dat we in 2012 een systeem hebben waarmee men kan bepalen of een doelpunt gescoord wordt of niet. En dit systeem zou dan ingevoerd worden op het WK 2014”, voorspelde Blatter.

De discussie om technologie bij het voetbal in te voeren kwam weer op stoom nadat een zuiver doelpunt van Frank Lampard op het WK 2010 in Zuid-Afrika niet werd erkend.

Lampard

De middenvelder van Engeland zag in de achtstefinalewedstrijd tegen Duitsland na zijn inzet de bal achter de doellijn neerkomen, maar de bal stuiterde weer uit het doel.

"Om te voorkomen dat er niet weer een onrechtvaardige beslissing wordt genomen, zoals bij de Engelsen afgelopen zomer, gaan we nu in gesprek.”

Volgens experts duurt het zo’n twaalf maanden om een nieuw systeem te testen. In maart 2012 moet het dan worden goedgekeurd door de International Football Association Board (IFAB), het orgaan van de FIFA dat de spelregels bepaalt.

Opschieten

De voorbereidingen op het WK in Brazilië gaan Blatter niet snel genoeg. De Zwitserse bewindsman maande het Zuid-Amerikaanse land tot opschieten met de bouw van stadions.

''We zitten drie jaar voor het toernooi. Zuid-Afrika was destijds verder'', verwees Blatter naar de mondiale titelstrijd van vorig jaar. ''We moeten maar hopen op een beetje geluk, want nu gaat het niet zo snel.''

Blatter maakt zich met name zorgen over de Confederations Cup, die een jaar voor het WK moet plaatsvinden in Brazilië. ''Als ze zo doorgaan, zijn er in 2013 geen wedstrijden in Rio de Janeiro en Sao Paulo."

Gepareerd

De Braziliaanse sportminister Orlando Silva pareerde de kritiek. ''In tien van de twaalf stadions wordt hard gewerkt. Ik ben ervan overtuigd dat de meeste stadions op de afgesproken tijd klaar zijn. Ik nodig de voorzitter van de FIFA uit om naar Brazilië te komen en de voorbereidingen in het land in ogenschouw te nemen.''

Silva erkent wel dat het nieuwe stadion in Sao Paulo, waar de openingswedstrijd van het WK is voorzien, vertraging heeft opgelopen. De bouw is nog niet eens begonnen.

''Besluiteloosheid in Sao Paulo heeft wat onrust veroorzaakt bij de FIFA, maar ook hier zullen snel goede oplossingen komen. Die garantie heb ik gekregen uit de stad.''