AMSTERDAM - De uitspraken van algemeen directeur Rik van den Boog van Ajax dat de technische klankbordgroep per direct af wil van assistent-trainer Danny Blind raken volgens Johan Cruijff kant noch wal.

“Wij hebben juist aangekaart of er binnen het netwerk van Ajax voor hoofd opleidingen Jan Olde Riekerink en Danny andere functies te vinden waren”, laat Cruijff optekenen in zijn column in De Telegraaf.

“Daarbij zijn zelfs concreet Almere City en Ajax Cape Town genoemd. En dan toch verkondigen, dat we opdracht hebben gegeven om ze van de één op andere dag op straat te kwakken.”

Inbreuk

Volgens Cruijff worden zijn ‘medeklankbordleden’ Wim Jonk en Dennis Bergkamp en Blind tegen elkaar opgezet.

“Als Danny vandaag al op straat was gezet, zoals de directeur vertelt, dan was er door ons inbreuk gepleegd bij het eerste elftal en de werksituatie tussen trainer Frank de Boer en Blind aangetast."

"Daarmee was het grootste belang van Ajax geschaad. Zo worden grote Ajacieden als Bergkamp, Jonk en Blind tegen elkaar uitgespeeld. Geschoffeerd door iemand die de baas wil spelen.”

Ledenraad

Cruijff vecht een machtsstrijd uit met de top van Ajax, die niet bereid is de technische leiding van de club volgens de plannen van het erelid in te vullen. De ledenraad, 24 man sterk, komt woensdag met spoed bijeen om te praten over de botsing tussen Cruijff en de huidige beleidsbepalers.

De raad heeft de bevoegdheid het bestuur dat bestaat uit voorzitter Uri Coronel, Joop Krant en Cor van Eijden te veranderen. Daarvoor is een meerderheid nodig. Als dat niet lukt wordt mogelijk een buitengewoon algemene ledenvergadering belegd.

Dan stemmen ongeveer zeshonderd leden over het functioneren van het bestuur. Cruijff heeft in die groep waarschijnlijk veel sympathisanten.