APELDOORN - Kirsten Wild heeft zondag met een totaal van 42 punten op het omnium brons gepakt op de wereldkampioenschappen baanwielrennen.

De Canadese Tara Whitten won goud met 23 punten. Het zilver was voor de Amerikaanse Sarah Hammer (31).

Zaterdag ging de 28-jarige Wild nog aan de leiding, maar zondag zakte ze door een negende plaats op de achtervolging naar de tweede plek. Op de scratch (vijfde) behield ze haar tweede plaats.

Op de afsluitende 500 meter tijdrit finishte de Zwolse als zestiende, waardoor ze genoegen moest nemen met de bronzen plak.

Knokken

“Toen ik bovenaan stond wist ik al dat het knokken zou worden voor een medaille”, vertelde Wild.

“Whitten en Hammer zijn meiden die elk onderdeel kunnen winnen. Ik ben dat niet. Zij steken er met kop en schouders bovenuit. Ik ben daarom heel blij met brons.”

“Het is onvoorstelbaar zoals het publiek me gesteund heeft. Vooral op de afsluitende 500 kilometer tijdrit hebben ze me er doorheen gesleept.”

Marianne Vos

Voor een olympische startplek op het omnium heeft Wild concurrentie van Marianne Vos. Net als op de WK mag elk land maar één deelnemer afvaardigen naar Londen.

Wild: “Volgens mij is het startbewijs voor de Spelen nu veiliggesteld. Wie er moet gaan? Marianne is een topper, maar ik heb nu ook laten zien wat ik kan.''

“Ik vind het te vroeg voor een keuze tussen ons twee. Londen is nog ver weg. Er komen nog genoeg andere wedstrijden aan.”

Weer goud Meares

Anna Meares veroverde haar tweede gouden medaille. Na haar winst op de sprint was de Australische ook de beste op het onderdeel keirin.

Meares bleef in de sprint de Wit-Russiche Olga Panarina en de Française Clara Sanchez voor.