APELDOORN - Marianne Vos heeft zaterdagmiddag op de wielerbaan van Apeldoorn de wereldtitel scratch op haar naam geschreven. De Brabantse was in de veertig ronden tellende race veruit de sterkste.

Vos koos zelf de aanval en kreeg hulp van een Australische. Ze slokten een vroege koploper op en bleven steken op honderd meter van de grote groep.

Een halve ronde voor het einde zette Vos voor het uitzinnige publiek de sprint in. Ze won met een paar fietslengtes voorsprong.

Goed plan

Woensdag eindigde ze op de puntenkoers bij haar eerste optreden in Apeldoorn slechts als zevende. ''Ik was een beetje teleurgesteld, maar je weet ook wel dat het niet altijd lukt. Ik had nu een goed plan in mijn hoofd, dat ik perfect kon uitvoeren'', vertelde ze na de huldiging.

Bondscoach Robert Slippens had haar op het hart gedrukt rustig te blijven. ''En dat is best moeilijk voor Marianne. Toen er in het begin een paar wegreden riep ik ook alleen maar 'zitten blijven, zitten blijven' maar ik zag dat ze zich zat te verbijten.''

Slotronde

Vos ging uiteindelijk met Bates achter de ontsnapte Wit-Russische Aksana Papko aan. ''Dat was goed gezelschap, die ging er ook vol voor'', zei de winnares. Nog drie rensters sloten aan, waarna Vos haar krachten bewaarde voor een demarrage in de slotronde.

''Ik dacht dat ze in de laatste bocht nog over me heen zouden komen, maar dat gebeurde gelukkig niet.'' De 5000 toeschouwers reageerden uitzinnig op de eerste gouden plak voor de Nederlandse ploeg. Het duurde tot de vierde dag en de gezichten hadden al somber gestaan.

Hills Classic

Vos, die zondag op de weg de Hills Classic in Limburg rijdt, had eerder op de dag gezien hoe Kirsten Wild de leiding nam op het omnium. Op dat onderdeel wil ze graag uitkomen bij de Spelen van Londen 2012, maar in een bike-off om WK-deelname troefde Wild haar af.

''Ik heb in Nederland in ieder geval niet de minste voor me'', concludeerde ze. De ambitie blijft. ''Maar nu is het eerst tijd voor de weg.''