HARELBEKE - Fabian Cancellara heeft zaterdag met overmacht de E3 Prijs op zijn naam geschreven. De Zwitser ging op 17 kilometer van Harelbeke in de aanval en bereikte solo de finish.

Circa een minuut later won de Belg Jurgen Roelandts de spurt van een achtervolgende groep. De Rus Vladimir Goesev werd derde. Rabobank-wielrenner Bram Tankink eindigde als vijfde in deze Belgische semi-klassieker.

Cancellara won vorig jaar ook al deze wedstrijd over 202 kilometer over de Vlaamse wegen.

Op zo'n veertig kilometer van de streep, na de beklimming van de Paterberg, ontstond er een kopgroep van zeven coureurs onder wie de Australiërs Stuart O'Grady en Heinrich Haussler (teamgenoot van Cancellara).

Leopard

De Zwitserse kopman van Team Leopard - die onderweg twee keer lek rijdt en eenmaal van fiets moest wisselen - bevond zich op dat moment in een achtervolgende groep. Op de Knokteberg versnelde Cancellara waarna hij gezelschap kreeg van tien mannen.

Bij de kasseizone van de Varent, op 21 kilometer van de streep, smolten beide groepen samen. Nederland was vertegenwoordigd met twee coureurs, de nationaal kampioen Niki Terpstra en Tankink.

Kramp

Laatstgenoemde koos op zo'n 18 kilometer voor Harelbeke voor de aanval, maar werd even later gecounterd door Cancellara. Toen Tankink in het wiel van de ontketende Zwitser wilde duiken, schoot spontaan de kramp in zijn linkerbovenbeen.

De Rabobank-wielrenner moest lijdzaam toezien hoe Cancellara bij hem wegreed en vervolgens binnen een aantal kilometers een aanzienlijke voorsprong op de achtervolgers vergaarde.

Tien kilometer voor Harelbeke bedroeg de marge al vijftig seconden, waarna Cancellara die voorsprong met gemak consolideerde. De spurt van de achtervolgende groep werd gewonnen door Roelandts, Tankink eindigde nog knap als vijfde.

Specialer

''Deze overwinning is nog specialer en misschien wel spectaculairder dan vorig jaar'', sprak de Zwitser. ''Ik reed tweemaal lek en moest zelfs van fiets wisselen na problemen met mijn ketting.''

''Toen we aan de Taaienberg begonnen, zat ik ver achteraan en moest ik dus beginnen met opschuiven'', sprak Cancellara. ''Plots zag ik Stuart O'Grady rijden en die man heeft bergen werk verzet voor mij. Net als in Milaan-Sanremo reed hij zich de ziel uit zijn lijf voor mij.''

Met zijn indrukwekkende overwinning bevestigt Cancellara dat hij volgende week de topfavoriet is bij de Ronde van Vlaanderen. ''Of ik mannen als Tom Boonen en Filippo Pozzato nu een mentale tik heb uitgedeeld? Daar was ik echt niet mee bezig. Ik wou slechts weten hoe goed ik was.''