APELDOORN - Teun Mulder heeft zaterdag bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn de bronzen medaille veroverd op het onderdeel keirin. Het betekende de eerste medaille voor Nederland.

Het goud was voor de Australiër Shane Perkins. Titelverdediger Chris Hoy uit Groot-Brittannië moest genoegen nemen met zilver.

Mulder werd in 2005 wereldkampioen op keirin. Ook pakte hij al een zilveren (2008) en een bronzen (2009) medaille.

Wild

Kirsten Wild bezet bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn na drie van de zes onderdelen van het omnium de eerste plaats.

Op de zogenoemde vliegende ronde werd ze vierde, op de puntenkoers eindigde Wild als vijfde. Op de afvalrace werd de renster uit Zwolle derde. Zondag volgen de resterende drie onderdelen.

“Dit is een fantastische eerste dag", aldus Wild tegenover NUsport. "Het podium is zeker haalbaar. Vooraf dacht ik dat Tara Whitten en Sarah Hammer om goud en zilver zouden strijden en dat ik met een stuk of vijf meiden voor brons zou gaan."

Boven verwachting

“Nu sta ik voor Hammer en Whitten. Dat is boven verwachting. Als ik een medaille pak ben ik tevreden.”

“Ik hoop en verwacht dat ik morgen op de drie kilometer rond de vijfde plek uitkom. Op de 500 meter zal ik waarschijnlijk punten verliezen op mijn concurrenten. De sleutel ligt op de scratch. Dat onderdeel is lastig te voorspellen.”

Bondscoach Robert Slippens vult haar aan. “Een aantal concurrenten heeft van Wild vandaag een mentale nekslag gekregen. Morgen wordt de scratch essentieel voor essentieel voor Kirsten.”

Wild heeft twaalf punten. Ze wordt gevolgd door de Canadese titelverdedigster Tara Whitten met veertien punten en de Poolse Malgorzata Wojtyra die op achttien punten staat.

Sprint

De Australische Anna Meares heeft zaterdag de titel veroverd op de sprint. Meares versloeg in de finale de Litouwse Simona Krupeckaite.

In de strijd om het brons was de Britse titelverdedigster Victoria Pendleton de baas over de Wit-Russische Olga Panarina.