Louche makelaars. Geld. Onduidelijke voorstellen. Nog meer geld. Halve waarheden. Hele teleurstellingen. En weer dat geld.

Resultaat: uiteengespatte toekomstdromen. In een, volledig subjectieve, notendop een ultrakorte samenvatting van de voetballerij en de bijbehorende scouting van talenten op het continent Afrika.

De Française Pascale Lamche maakte er een documentaire over: Black Diamond. Binnen een uur probeert Lamche een beeld te schetsen van talentenvolle voetballertjes die ten prooi vallen aan volwassen kerels, zichzelf managers of makelaars noemend.

Gouden bergen

Hun (bedenkelijke) stelregel: "We proberen over de gehele wereld diamantjes te vinden, vooral in de onderontwikkelde landen." Veel (naïeve) families, die weliswaar allemaal onder de armoedegrens leven, worden gouden bergen in het vooruitzicht gesteld, als er maar geld betaald wordt.

De spelertjes, goed genoeg bevonden na een natte-vinger-selectie langs een zandveldje, worden dan opgenomen op voetbalacademies of worden transfers in het vooruitzicht gesteld naar landen als Tunesië en Qatar. Uiteindelijke doel: schitteren in een van de topcompetities in Europa.

Deze documentaire is zo rommelig als de politieke situatie in een willekeurig Afrikaans land. Elke structuur ontbreekt, de volgorde is even vaag als onduidelijk. De rolprent begint en eindigt met Sepp Blatter, waarmee ongetwijfeld zal worden gerefereerd aan de FIFA. Meer duidelijk wordt het niet.

Didier Drogba komt een aantal keer voorbij, maar dat heeft dan weer vooral te maken met het feit dat de makers toch in Ivoorkust waren voor hun productie. De Chelsea-spits zegt geen woord, wat te beschouwen valt als een gemiste kans.

Geen logica

Andere hoofdpersonen worden te pas en te onpas opgevoerd, zonder enige vorm van logica, waardoor het hak-op-de-tak-gehalte onwaarschijnlijk hoog is. Het doet afbreuk aan de kwaliteit van dat wat wel een interessant onderwerp is, maar op deze manier troebelig blijft.

Natuurlijk wordt tijdens het kijken duidelijk dat er talloze wantoestanden plaats hebben in landen als Ghana en Ivoorkust. Maar dat is geen nieuws. Het bizarre: de mensen aldaar zijn zich er veelal ook van bewust.

Zo zegt de bondscoach van Ivoorkust onder 20 jaar: "Je betaalt niet om te mogen voetballen." Toch gebeurt het en dat zal zo blijven. Omdat de magie behorend bij de voetballerij naast goedwillenden, ook veel kwaadwillenden zal blijven aantrekken.

Van 24 tot en met 30 maart vindt in Den Haag het Movies that Matter festival plaats, alwaar zeventig geëngageerde speelfilms en documentaires te zien zijn en waar wordt gedebatteerd met de makers, mensenrechtenactivisten en politici. Black Diamond is daar ook te zien.

Cijfer: 5

www.blackdiamond-lefilm.com
Tijdsduur: 56 minuten