BAMAKO - De Ontembare Leeuwen hebben hun bijnaam bij het toernooi voor de Afrika Cup weer alle eer aangedaan. Kameroen won zondag in Bamako voor de vierde keer de titel. De ploeg van de Duitse coach Winfried Schäfer versloeg Senegal via strafschoppen: -2. In de reguliere speeltijd en in de verlenging vielen geen doelpunten.

Doelman Boukar was de grote held van Kameroen. Hij keerde twee strafschoppen. Diouf schoot namens Senegal naast. Kameroen kwam met de eindzege goed weg.

Zwaar

De titelverdediger, die in 2000 ook na strafschoppen zegevierde over Nigeria, had het onverwacht zwaar tegen de verrassende finalist. Senegal miste een paar fraaie kansen. Door de nieuwe nul bleef de verdediging van Kameroen tijdens het hele toernooi ongeslagen.

Rel

De winnende coach Schäfer, oud-coach van Karlsruhe en VfB Stuttgart, was aanvankelijk voor de finale geschorst. De Duitse trainer raakte voor de halve finale tegen gastland Mali (3-0) betrokken bij een rel rond zijn keeperstrainer. De assistentcoach Nkono werd bij de bezichtiging van het terrein met harde hand van het veld gevoerd, omdat hij niet over de juiste accreditatiekaart beschikte.

Schäfer droeg fotografen en cameralieden op om beelden van het incident te maken. De Afrikaanse voetbalbond schorste de Duitse coach voor één wedstrijd en keeperstrainer Nkono zelfs voor een jaar. De commissie van beroep trok zaterdag de sancties in. Schäfer moest alleen een boete van 5000 gulden betalen.

Nigeria won de strijd om het brons. De Super Eagles versloegen Mali met 1-0. Aiyegbeni maakte het doelpunt voor de olympisch kampioen.