TARRAGONA - Samuel Dumoulin heeft vrijdag de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De Franse wielrenner uit de Cofidis-ploeg was aan het einde van de rit tussen El Vendrell en Tarragona de snelste in de sprint. De Spanjaard Alberto Contador blijft leider in het algemeen klassement.

Dumoulin toonde zich verheugd met zijn sprintzege. ''Ik was er pas laat achter dat ik hier een kans maakte. Iemand van de ploeg aan de streep liet weten dat ik hier wel een kans zou maken. Toen dat ik hoorde, heb ik me vooraan gemeld. Dit ging niet om snelheid maar om pure kracht'', zei de winnaar.

Contador had de hulp van zijn ploeg Saxo Bank nodig om een aanval van vier man te neutraliseren. De Italiaan Francesco Masciarelly was een gevaarlijke klant voor de klassementsleider, die donderdag vernam dat de internationale wielrenunie UCI in beroep gaat tegen zijn vrijspraak in de befaamde clenbuterolzaak. Dankzij een tempoverhoging was de vlucht van de vier 5 kilometer voor het einde voorbij.

Contador behield een marge van 23 seconden op de Amerikaan Levi Leipheimer en de Italaan Michele Scarponi. Bauke Mollema blijft de beste Nederlander op de tiende plaats met een achterstand van 1.12.