AMSTERDAM - Johan Cruijff eiste donderdagavond in het gesprek tussen zijn technische werkgroep en het bestuur en de directie van Ajax dat Danny Blind per direct ontslagen zou worden als assistent van trainer Frank de Boer.

Dat zegt Ajax-directeur Rik van den Boog in NRC Handelsblad. Blind was voorbestemd om technisch manager te worden bij de club, maar komt niet in de plannen voor van Cruijff. Ook hoofd jeugdopleidingen Jan Olde Riekerink en jeugdtrainer Heini Otto zouden direct moeten vertrekken.

Voor drie andere trainers had Cruijff een nieuwe functie in gedachte bij Ajax. "Bij wijze van spreken een baan achter de grasmaaier", aldus Van den Boog. "Het was slikken of stikken. Er werden zelfs nog grovere termen gebruikt."

Hij zegt het inhoudelijk wel eens te zijn met de oud-topvoetballer. "Maar wij willen onze werknemers met respect behandelen."

Technische leiding

Cruijff wil dat trainer Frank de Boer samen met de huidige jeugdtrainers Wim Jonk en Dennis Bergkamp de volledige technische leiding krijgt bij Ajax.

Dat is volgens de directeur van Ajax geen optie. "Het kan niet zo zijn dat er bij een NV mensen werken zonder toezicht van een directie. Wij zijn eindverantwoordelijk."