AMSTERDAM - Volgens Pat McQuaid kon de internationale wielerunie UCI niet anders dan in beroep gaan bij het arbitragehof CAS tegen de vrijspraak van Alberto Contador door de Spaanse wielerbond RFEC.

De UCI-preses denkt dat zowel Contador als de wielersport zelf gebaat is bij een uitspraak door een volkomen onafhankelijke rechter. Door inmenging van politici was daar in Spanje geen sprake van.

Volgens de Spaanse premier Zapatero waren er geen gerechtelijke gronden om Contador te schorsen. Dat liet hij weten nog voor de beroepscommissie tot een uitspraak was gekomen. McQuaid vond dat de politicus hiermee zijn boekje te buiten ging.

"De zaak moet niet worden beïnvloed door politici die niet op de hoogte zijn van alle feiten en een statement maken met het oog op hun populariteit."

Clenbuterol

Contador testte op 21 juli vorig jaar positief op het verboden middel clenbuterol tijdens een rustdag in de Tour de France. De renner werd aanvankelijk voor één jaar geschorst.

Nadat hij echter voldoende aangetoond had dat het spierversterkende en vetafdrijvende middel in zijn bloed terecht was gekomen door het eten van besmet vlees, sprak de beroepscommissie van de RFEC hem vrij.

Mede door de uitspraken van Zapatero in de media heeft het onderzoek de schijn van partijdigheid gekregen. Om die twijfel weg te nemen achtte McQuaid het beroep bij het CAS noodzakelijk in het belang van de sport.