NEW YORK - Na de directe uitschakeling in de eerste ronde van de US Open in New York rees de vraag of Miriam Oremans de vijftig grandslams nog wel zal halen. Haar 49e was een vroeg debacle. De -jarige Brabantse kreeg klop van de zes jaar jongere Petra Mandula uit Boedapest: 6-4 4-6 2-6.
US Open

Bankbiljetten

De Hongaarse bereikte op baan 18 van Flushing Meadows een mijlpaal. Voor het eerst in haar loopbaan drong zij door tot de tweede ronde. Miriam Oremans kreeg als troostprijs 11.000 dollar. Daar komt de komende dagen nog een stapeltje biljetten bij uit de dubbelspelen. Haar tijd als toptennisster lijkt nu voorgoed voorbij, want door verlies aan punten valt ze uit de tophonderd van de wereldranglijst.

Andere eind van de wereld

Het afscheid van de wereldtop komt zo iets eerder dan zij zelf wenste. Graag had zij in Melbourne in haar vijftigste grandslam het toptennis vaarwel gezegd, maar dan moest zij wel rechtstreeks in het hoofdtoernooi staan. Dat is na de verliesbeurt tegen Petra Mandula zeer twijfelachtig. Oremans kondigde aan niet voor het kwalificatietoernooi naar het andere eind van de wereld te reizen.

Uitputting

Oremans kende Mandula van een eerdere wedstrijd in Warschau. Zij won twee jaar geleden dik. In New York was de eerste set ook voor Oremans, die met aanvallend spel de partij dicteerde. In de tweede zet kwam ze met 3-1 voor te staan en had ze de tweede ronde binnen bereik. Mandula brak terug en maakte gelijk om vervolgens geen game meer te verliezen. Met veel spreiding liet ze Oremans alle kanten oprennen en bracht haar zo bij de uitputting. Mandula trok de partij in de derde set fluitend naar zich toe. Door conditiegebrek sloeg de Nederlandse geen bal meer.