APELDOORN - De Nederlandse achtervolgsters zijn donderdag bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn als vijfde geëindigd.

Kirsten Wild, Vera Koedooder en Ellen van Dijk kwamen na 3 kilometer uit op een tijd van 3.26,073. Daarmee kwamen ze net tekort om zich te plaatsen voor de strijd om het brons.

De snelste tijd was voor de vrouwen van Groot-Brittannië: 3.23,642. Zij treffen in de finale het team van de Verenigde Staten: 3.23,965. Nieuw-Zeeland en titelverdediger Australië strijden om het brons.

Huizenga en Heimans

Jenning Huizenga en Levi Heimans speelden geen rol van betekenis op de individuele achtervolging.

Huizenga bleef met een tijd van 4.30,687 ver verwijderd van de finaleplaatsen. De Fries werd tiende. Heimans eindigde als veertiende: 4.34,686

De finale gaat tussen de Australiër Jack Bobridge (4.17,465) en de Nieuw-Zeelander Jesse Sergent (4.21,481). Om het brons rijden twee Australiërs: Michael Hepburn en Rohan Dennis.

Huizenga was bijzonder teleurgesteld over zijn optreden op de 4 kilometer. ''Dit is gewoon een heel slechte tijd. Het liep niet, ik had geen 'power', voelde me slap. Ik had hier willen laten zien dat de Jenning van 2008 nog bestaat. Dat is niet gelukt.''

Huizenga pakte drie jaar geleden bij de WK in Manchester zilver. Na een mislukt olympisch optreden bij de Spelen in Peking miste hij twee seizoenen door een pas laat ontdekte schimmelinfectie. Deze winter keerde de Fries terug op de baan.

Zware omstandigheden

''Over mijn optreden in de ploegachtervolging was ik tevreden, maar ik merk dat ik vandaag niet voldoende hersteld was. Misschien komt het omdat ik drie jaar niet meer twee van zulke inspanningen achter elkaar heb geleverd. Daarbij zijn de omstandigheden hier zwaar, maar dat geldt voor iedereen.''

Huizenga gaat een uitgebreid wegprogramma rijden en heeft daarin een eerste doel al gevonden. ''De proloog van Olympia's Tour, in Hoofddorp, 4,7 kilometer. Daar wil ik er staan.''

Van den Berg

Roy van den Berg heeft zich gekwalificeerd voor het sprinttoernooi. Hij realiseerde in de kwalificaties de 20e tijd: 10,462.

De snelste 24 sprinters komen later in actie in de eerste ronde. Matthijs Büchli kwam tot 10,779, de 41e tijd. De snelste was de Fransman Mickaël Bourgain: 10,043.

Van den Berg treft in de eerste ronde de Fransman Michaël D'Almeida.

Nog geen Nederlands WK-succes