AMSTERDAM - De internationale wielerunie UCI heeft donderdag besloten bij het sporttribunaal CAS in beroep te gaan tegen de vrijspraak van Alberto Contador. De Tourkampioen werd medio februari door de Spaanse wielerbond vrijgesproken voor het gebruik van clenbuterol.

Contador testte tijdens de Ronde van Frankrijk van 2010 positief op het verboden middel. De hoeveelheid clenbuterol was echter dermate miniem dat de Spaanse bond besloot hem vrij te spreken.

De UCI had tot 24 maart de mogelijkheid om tegen die beslissing in beroep te gaan bij het CAS. Op de laatste dag van die termijn besloot de wielerunie in beroep te gaan.

Als Contador schuldig wordt bevonden, raakt hij zijn eindzege in de Ronde van Frankrijk uit 2010 kwijt en wacht hem een schorsing.

Vervuild vlees

De renner van Saxo Bank weet zijn positieve test aan het nuttigen van vervuild vlees tijdens de rustdag in de Tour.

De stap van de UCI zal voor het kamp-Contador niet als een verrassing komen. Advocaat Andy Ramos van de klimmer speculeerde vorige week al op een zaak bij het CAS.

“Ons dossier telt zeshonderd pagina’s en bevat tal van passages die voor zich spreken. Elke wetenschapper die ik heb gesproken, beweert dat Contador onschuldig is.”

Deelname Tour

Het wereldantidopingagentschap WADA heeft overigens drie weken de tijd om zich bij het hoger beroep van de UCI aan te sluiten.

De deelname van Contador aan de Tour de France van 2011 komt door het hoger beroep waarschijnlijk niet in gevaar.

Tijdens het beroep, dat doorgaans maanden duurt, mag de Spanjaard blijven koersen. Naar verwachting neemt Contador ook deel aan de Giro d'Italia, die in mei van start gaat.

Momenteel is Contador actief in de Ronde van Catalonië, waarin hij zich woensdag oppermachtig toonde in de zware bergetappe met aankomst in Andorra.