AMSTERDAM - Nederland is in de eerste ronde van het Davis-Cuptoernooi uitgeschakeld. In Metz boog Sjeng Schalken in een vijfsetter voor Sébastien Grosjean (6-2,1-6, 7-6, 2-6, 6-3). Edwin Kempes won de overbodige vijfde partij nog wel van Arnaud Clément, zodat de eindstand 3-2 voor Frankrijk werd.

Grosjean begon voortvarend aan het duel. In de eerste set was de Fransman oppermachtig en liet Schalken, die al twee duels in de benen had dit weekeinde, de baan links en rechts verkennen.

Agressiever

In de tweede set was Schalken agressiever. De Nederlander sloeg harder en meer in de hoeken en liet zo Grosjean flink lopen. Met die strijdwijze voorkwam hij dat de Fransman zijn wapen uit de eerste set, de tempoversnelling met de forehand, opnieuw kon gebruiken. Schalken won daardoor de set vlot met 6-1.

De derde set duurde dik 70 minuten en begon met een break over en weer. Waar Schalken minuten eerder nog domineerde, was de partij plots weer in evenwicht. Dat leidde tot een tiebreak, waarin Grosjean op 6-3 kwam, maar moest toezien hoe Schalken terugkwam tot 6-6. Vervolgens sloeg Schalken een return in het net en daarna op zijn eigen opslag een onnodige fout, waardoor de set naar de Fransen ging.

Onzeker

In de vierde set brak Schalken de kleine Grosjean twee keer, moest op 5-2 een break toestaan, maar brak nogmaals naar 6-2, waardoor hij de beslissende set mocht beginnen met serveren: een psychologisch voordeel. De Limburger nam een 2-0 voorsprong. De voorsprong veroorzaakte onzekerheid in Schalkens spel. Grosjean vechtte zich terug en brak vervolgens de opslag van Schalken en deed dat daarna nog een keer. De voorsprong gaf Grosjean niet meer uit handen.

Bogtstra

Nederland is door het verlies veroordeeld tot een promotie/degradatieduel.Bondscoach Bogtstra zei dat zijn team de volgende wedstrijd opnieuw professioneel zal aan pakken. "We zijn wel een klein landje en tennis is een armoedige sport in Nederland. Het blijft behelpen, maar als we de juiste mensen blijven gebruiken kunnen we een woordje meespreken in de Daviscup."