AMSTERDAM - Ajax heeft zondag in eigen stadion met 3-1 gewonnen van RKC Waalwijk. De club staat daardoor weer in punten gelijk met Feyenoord, dat een beter doelsaldo heeft.

De Amsterdammers kwamen ondanks een zwakke eerste helft toch met -0 voor op slag van rust. Machlas, die de voorkeur kreeg boven Ibrahimovic, maakte zijn vierde goal in drie wedstrijden. Machlas maakte ook de 2-0 in de 75e minuut.

Govedarica bracht RKC kort daarop terug in de wedstrijd, 2-1. Maar een strafschop van Bergdolmo besliste de wedstrijd.

Zonder franje

De Amsterdammers speelden ook tegen de Brabanders zonder enige franje en van de spaarzame kansen benutte spits Nikos Machlas er twee.

Machlas

Koeman had na de trainingsstage in Portugal tijdens de winterpauze besloten de voorkeur aan Ibrahimovic te geven boven Machlas. Intussen heeft de Griek zijn basisplaats terug, omdat de Zweed niet scoort.

Machlas scoorde als invaller vorige week zondag tegen Willem II (een keer) en was donderdag in de kwartfinale van de beker tegen FC Groningen twee keer trefzeker. Daarna moest trainer Ronald Koeman hem wel opstellen, en Machlas toonde opnieuw aan een koelbloedige spits te zijn. Althans, in deze periode, want hij heeft ook tijden dat hij vertwijfeld de lucht in staart en dat de ellende van zijn gezicht afstraalt.

Koeman

Tegen RKC was Machlas weinig in het spel betrokken. Maar hij brak de wedstrijd wel weer open (vlak voor de rust) en tekende ook voor de 2-0, in de 75e minuut. Dat was dus zijn vijfde goal in drie wedstrijden. "Ik moet hem toch weer een compliment maken, want hij krijgt drie kansen en benut er twee", zei Koeman. "Ik heb dus geen reden te veranderen in de opstelling."

Breekijzer

Maar al voor de 2-0, in de 75e minuut, wilde Koeman de spits wisselen. RKC speelde een-tegen-een, waarbij Govedarica van de defensie naar voren verhuisde om als breekijzer te fungeren. Koeman bracht de aanvallers Hossam en Ikedia, om gebruik te maken van de ruimte die RKC bood. Waar Koeman een grotere score verwachtte, daar werd het opeens 2-1. Govedarica profiteerde van een fout van centrale verdediger Bergdolmo.

Ajax leek het moeilijk te krijgen in de laatste tien minuten, totdat arbiter Van Hulten de bal op de stip legde na een overtreding van RKC-verdediger Lamey op Van der Meyde. Bergdolomo benutte het buitenkansje en maakte een eind aan alle onzekerheid bij Ajax.

Met gemak kan Ajax nog steeds geen wedstrijd beslissen. "Er waren genoeg momenten die niet goed waren", zei Koeman. Veelzeggend was dat RKC-coach Martin Jol dacht dat een gelijkspel er best in zat. Maar Ajax profiteerde twee keer van balverlies en gaf RKC een lesje in effectiviteit.

NEC verrast FC Utrecht

NECFC Utrecht

NEC koos uitgerekend het thuis nog ongeslagen FC Utrecht uit om die hatelijke reeks te keren. FC Utrecht verloor niet alleen de wedstrijd, maar ook Zwaanswijk met een rode kaart. Hij incasseerde al vroeg in de wedstrijd geel, maar kreeg in de slotminuut direct rood na het torpederen van tegenstander Demouge.

Droomstart

De Nijmegenaren kenden in Utrecht een droomstart, al in de eerste minuut doelpuntte Ax. Nauwelijks twee minuten later kopte Hesp 2-0 achter doelman Wapenaar. Opnieuw Ax deelde in de zesde minuut de genadeklap uit na goed voorbereidend werk van Demouge. FC Utrecht slaagde er daarna niet meer in terug te komen.

Adelaar

"Eigen schuld", vond trainer Adelaar. "Als je binnen zes minuten met 0-3 achterstaat en alle vooraf gemaakte afspraken vergeet, mag je jezelf gebrek aan scherpte en concentratie verwijten." Voor rust moest het thuispubliek het doen met een kans voor Gluscevic en een schot op de lat van Tanghe.