AMSTERDAM – Bob de Jong en Ireen Wüst zijn verkozen tot beste schaatser en schaatsster van het seizoen. Zij kregen dinsdagavond de Ard Schenk Award uitgereikt.

Jong-Oranjerijdster Pien Keulstra won de Egbert van ’t Oever Aanmoedigingsprijs voor het meest belovende talent.

Met een feestelijk diner en de uitreiking van de prijzen werd in het Amstelhotel in Amsterdam het langebaanseizoen afgesloten.

Nog een keer dit seizoen kwamen alle langebaanschaatsers bij elkaar, niet om tegen elkaar te strijden op het ijs, maar om het seizoen feestelijk af te sluiten. Voor de derde keer in haar carrière won Ireen Wüst de Ard Schenk Award voor de beste langebaanschaatsster van het seizoen.

De Brabantse was na het succesvolle Essent ISU WK afstanden ziek in Nederland teruggekeerd. De griep weerhield haar er niet van om de prijs uit de handen van ploeggenoot Sven Kramer in ontvangst te nemen.

Oeuvreprijs

Met een schorre verkouden stem vertelde Wüst dat de prijs de kroon op haar seizoen is. “Het is toch een soort oeuvreprijs en die is voor mij heel belangrijk. Het geeft toch aan dat je de beste van Nederland bent. Er spreekt extra waardering uit over het afgelopen seizoen.”

Voor het seizoen had Wüst er wel op gehoopt de prijs net als het jaar ervoor op te kunnen eisen, maar het begin van het seizoen liep het allemaal nog niet. Pas na de jaarwisseling zagen de schaatsfans de ‘oude’ Wüst weer winnen.

Met de wereldtitel allround en twee afstandswereldtitels op zak kwam de Ard Schenk Award niemand anders meer toe dan de TVM-rijdster. Met een goed gevoel kan Wüst de zomer in. “Ik ga nu heel vlug naar bed. Beter worden en dan vakantie vieren.”

Supergaaf

Bij de heren ging in het schaatser-van-het-jaarklassement in de Telegraaf lang Stefan Groothuis aan de leiding, maar na de WK afstanden bleek de prijs toch naar Bob de Jong te gaan. De wereldkampioen 5000 en 10.000 meter kreeg voor de tweede keer in zijn schaatsloopbaan de award van Ard Schenk zelf overhandigd.

De Jong: “Dit voelt supergaaf. Ik voelde me vanaf het KPN NK allround al goed.” Hij was aanvankelijk de enige Nederlander die World Cups op zijn naam schreef. Na een uitstapje naar de marathon in december en januari pikte hij zonder moeite weer bij de internationale langebaantop in. Dit resulteerde in twee fraaie wereldtitels op de WK afstanden.

Een topjaar, vindt De Jong. “Dit is verreweg mijn beste jaar ooit. In 2006 won ik natuurlijk olympisch goud, maar dat was toen echt een uitschieter. Dit jaar heb ik constant goed gepresteerd.”

Potentie

Niet alleen de beste schaatser en schaatsster kregen een prijs in het Amstelhotel, maar ook de schaatsster met de meeste potentie. Voor het grootste talent lag de Egbert van ’t Oever Aanmoedigingsprijs klaar. Deze werd door Guusje van ’t Oever, de weduwe van de voormalige langebaancoach, uitgereikt aan Pien Keulstra.

Keulstra werd tweede op de WK allround voor junioren en pakte ook drie afstandstitels op de NK afstanden voor junioren-A. Dat is extra bijzonder omdat Keulstra wat leeftijd (17) betreft eigenlijk nog junior-B is. Ze rijdt met dispensatie een leeftijdscategorie hoger.

In het NUsport-magazine van deze week, dat ook online te bestellen is, valt een uitgebreide reportage te lezen over het voor Wüst zo fraai verlopen WK afstanden afgelopen weekeinde.