KVITFJELL - De Kroatische skiër Ivica Kostelic heeft zich zaterdag voor het eerst in zijn rijke carrière verzekerd van de algemene wereldbeker.

De 31-jarige Kostelic zag zijn concurrent Didier Cuche uit Zwitserland tijdens de afdaling niet genoeg punten scoren om hem nog van de eerste plaats te kunnen verdrijven. De Oostenrijker Michael Walchhofer won de afdaling in Kvitfjell.

Met nog vijf wereldbekerwedstrijden te gaan heeft Kostelic meer dan vijfhonderd punten voorsprong op Cuche, die hem daardoor niet meer kan passeren.

''In het alpineskiën is dit de belangrijkste prijs die je kan winnen'', jubelde de broer van oud-skiester Janica Kostelic, die de algemene wereldbeker drie keer won.

Moeilijk op gang

Kostelic was al zeker van de wereldbeker op de supercombinatie en doet ook nog mee om de zege in het klassement van de super-G en slalom.

De Kroaat veroverde vorig jaar tijdens de Olympische Winterspelen twee zilveren medailles, op de slalom en supercombinatie. Kostelic kwam dit seizoen moeilijk op gang, maar won in 2011 liefst zeven wereldbekerwedstrijden. Op de WK in Garmisch-Partenkirchen veroverde hij brons op de super-G.

Twintigste

Op de afdaling in Kvitfjell eindigde Kostelic weliswaar slechts als twintigste, maar aangezien zijn concurrent Cuche niet verder kwam dan de zevende plek verzekerde de Kroaat zich van een grote kristallen bol als winnaar van de wereldbeker.

Walchhofer won in 1.45,92, gevolgd door zijn landgenoot Klaus Kröll (1.46,05). De Zwitser Beat Feuz, de verrassende winnaar van vrijdag op de Olympiabakken, werd derde (1.46.23).

Walchhofer nam de leiding in het wereldbekerklassement van de afdaling over van Cuche. De Oostenrijker heeft na zijn derde zege van het seizoen op dit onderdeel 474 punten, veertien meer dan Cuche. Kröll is de nummer drie met 395 punten. Volgende week staan in het Zwitserse Lenzerheide de laatste vijf wereldbekerwedstrijden op het programma.