AMSTERDAM - Rabobank heeft woensdag de ploegentijdrit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Nederlandse formatie troefde Garmin-Cervélo en HTC-Highroad af.

Omdat Lars Boom als eerste de streep passeerde, wordt hij de eerste leider in de Tirreno.

De Rabo’s legden het bijna zeventien kilometer lange parcours met start en finish in Marina di Carrara af in achttien minuten en acht seconden, goed voor een gemiddelde van 55 kilometer. Het is al de twaalfde zege in 2011 van de bankiersformatie.

Rabobank, met naast Boom onder anderen Robert Gesink, Oscar Freire en Sebastian Langeveld, zette Garmin-Cervélo op negen seconden. Op tien seconden legde HTC-Highroad beslag op de derde plaats.

Liquigas en Leopard

Liquigas, de equipe van Ivan Basso, finishte als vijfde, 22 seconden trager dan Rabobank. Leopard-Trek, met Fabian Cancellara, werd zevende.

Team Sky, vooraf bestempeld tot een van de favorieten, moest genoegen nemen met de negende positie. Vacansoleil eindigde als dertiende, op bijna een minuut van Rabobank.

Donderdag en vrijdag staan er relatief vlakke etappes op het programma, waarna er in het weekeinde twee lange ritten door het middengebergte worden verreden.

De Tirreno eindigt dinsdag 15 maart met een individuele tijdrit.