ALKMAAR - SC Heerenveen heeft zaterdag in Alkmaar met 2-0 van AZ gewonnen. Door de overwinning behoudt de ploeg van trainer Foppe de Haan de aansluiting met de top van de eredivisie. Allbäck en Selakovic scoorden in de 13e en 46e minuut voor de Friezen.

Heerenveen werd in Noord-Holland op weg geholpen door gestuntel in de achterhoede van AZ. Doelman Nijkamp beleefde als invaller van de geblesseerde Oscar Moens een uiterst ongelukkige avond. Hij kon op het hobbelige veld een terugspeelbal van Kromkamp niet onder controle krijgen. Allbäck reageerde attent en zette met zijn twaalfde competitietreffer de Friezen op voorsprong. Het publiek hield vanaf dat moment het hart vast als de bal richting Nijkamp ging.

Vechtlust

De achterstand was een tegenvaller voor AZ. De spelers van Van Stee toonden na de slechte beurt vorige week tegen Vitesse nu voor eigen publiek wel bezieling en vechtlust. Maar konden pas na een half uur spelen echt gevaarlijk worden. Doelman Vonk reageerde attent op een inzet van Lindenbergh en haalde op tijd de bal voor de voeten van Huiberts weg. Vijf minuten voor tijd voorkwam El Hadrioui een tweede treffer voor de Friezen toen hij de bal van de lijn haalde.

Afstraffen

AZ leek in de tweede helft zeker niet kansloos, maar ontnam zichzelf het uitzicht op een gelijkmaker. Direct na de aftrap ging het mis en strafte Selakovic een moment van onoplettendheid in de verdediging van de Noord-Hollanders af. Hoewel Gerard de Nooijer twintig minuten voor tijd wegens hands met een rode kaart van het veld werd gestuurd, kwam Heerenveen geen moment meer in de problemen. Nurmela en Daniel Jensen kregen nog de beste kansen om de score uit te breiden.

Sparta onderuit

Voor Sparta lijkt het seizoen weer uit te draaien op nacompetitie. De Rotterdammers verloren zaterdagavond op het Kasteel het cruciale treffen tegen concurrent De Graafschap: 1-3.

Alleen in de eerste helft kwam Sparta tot aanvaardbaar voetbal, daarna ging de ploeg van trainer Rijkaard ten onder aan organisatorische fouten. Vooral de wisselwerking tussen middenveld en verdediging deugde niet.

De Graafschap profiteerde daar dankbaar van en had weinig moeite om de achterstand bij rust (doelpunt Sanou) weg te werken. De gretige Van Vossen (2) en Smit bezorgden de Doetinchemmers de tweede uitzege van het seizoen.

Rijkaard

De teleurstelling bij Rijkaard was na afloop groot. Hij had na de verdienstelijke gelijke spelen in de uitduels tegen NEC en NAC op meer gehoopt. Sparta speelde ook een aardige eerste helft, maar verzuimde na de fraaie treffer van Sanou, in de twintigste minuut, de bevrijdende 2-0 te maken. Blinker, Zijm en Sanou waren echter ongelukkig in de afwerking of stuitten op de betrouwbare doelman Postma.

"Het zat toen niet mee in de afwerking, maar ik ging toch positief naar de kleedkamer. Ik was tevreden over het spel. Ik was niet bang voor de tweede helft. Het ging uiteindelijk toch mis omdat we De Graafschap niet goed opvingen. De organisatie tussen de spelers ontbrak, vooral op het middenveld", stelde Rijkaard.

Vitesse

Vitesse was zaterdag niet bij machte degradatiekandidaat Fortuna Sittard te kloppen. Na een 0-0 gelijkspel eerder in Limburg en een verrassende bekeruitschakeling werd het, ditmaal in Arnhem, 1-1.

Vitesse incasseerde twee verliespunten. Fortuna schreef een winstpuntje bij op het schamele puntentotaal. Trainer De Koning was er blij mee: "PSV en Feyenoord wonnen met 1-0 van ons. Hier konden we op de laatste adem een gelijkspel vasthouden."

Met trainer Sturing aan het roer koestert Vitesse sinds de winterstop de 4-4-2-tactiek. De creatieve rol werd op de schouders gelegd van de Fransman Martel. Tegen Fortuna kreeg die rol alleen in het eerste half uur gestalte. Martel, door zijn directe belager Van der Hoeven nauwelijks gehinderd, drukte zijn stempel op een aanvallend Arnhems middenveld.

Vitesse besloot na rust tot va banque-voetbal, dat wel schietkansen van grote afstand opleverde, maar weinig uitgespeelde mogelijkheden. De jonge Hofs, Cornelisse en invaller Mbamba probeerden het zonder succes van buiten het strafschopgebied. Juist daar was Fortuna met het duo Volmer/Akerboom, de laatste ingevallen voor de geblesseerd geraakte Dirkx, en een foutloos keepende Hesp erachter het sterkst.

Fortuna

Fortuna zelf kreeg nog een aardige kans via Regilio Simons. De tot het eind van dit seizoen van NAC gehuurde aanvaller beloonde in de 57e minuut hard werken van Landerl aan de rechterflank met een hulpeloze knal hoog over het doel van Jevric. Het was de enige mogelijkheid voor Fortuna in de tweede helft.