NEW YORK - Het gezicht in de mouw van zijn shirt, hinkend met het linkerbeen. Zo verliet Richard Krajicek de US Open al op de eerste dag. Na Wimbledon waren de verwachtingen aanzienlijk groter dan de uiteindelijke aftocht in nog geen twee setjes tegen de Tsjech Jiri Novak: 1-6 4-5. De opgave van Nederlands beste tennisser die pijnlijk werd gekweld door een blessure aan de linkerhiel.
US Open

Het drama Krajicek kenmerkte de eerste dag in het tennispark Flushing Meadows in New York. Bij een kleine verstapping schoot de pijn van een zeven jaar oude blessure in de linkerhiel door zijn lichaam.

Verzorging gedurende tien minuten hielp niet. Krajicek gaf de partij op en bestelde een zo spoedig mogelijke terugkeer naar Nederland waar dokter Peter Vergouwen hem een voorspelling mag doen over zijn volgende rentree. "Als het zes maanden wordt, zou dit mijn laatste partij kunnen zijn geweest", deed Krajicek aan fatalistisch denken.

Edwin Kempes

Edwin Kempes vloog er in de late avonduren uit in een marathon over 3 uur en 17 minuten tegen de Amerikaanse wildcardhouder Justin Gimelstob: 4-6 6-3 3-6 7-6 3-6.

"Bitter om van zo'n komediant te moeten verliezen", stelde Kempes na afloop teleurgesteld. "Hij deed steeds of hij kramp had, maar op de belangrijke punten was hij bloedsnel. Ik had steeds een achterstand, dat was jammer, ik kon er steeds net niet overheen komen."

Van Lottum door

Tussendoor zorgde iemand die zichzelf niet lang geleden had afgeschreven als toptennisser voor een pakkende positieve prestatie. John van Lottum versloeg de Peruaan Luis Horna: 6-4 7-6 -6 6-4. In een aanvankelijk belabberd seizoen bleek de halve finale in het Dutch Open te Amersfoort de ommekeer voor het 'enfant terrible' van het Nederlandse tennis.

Sindsdien hangt hij, met een kussentje Zweedse tabak onder de tong, de positivo uit. Van Lottum wint weer. Eerst een reeks wedstrijden in de Duitse competitie - hij kreeg daar de troetelnaam Mister Bundesliga - en vervolgens in de US Open. Na drie zeges in de kwalificaties won hij van de hoger gerangschikte Horna. "Het was niet mijn beste wedstrijd, door druk en stress, maar ik voelde aan ik mijn kansen zou krijgen. Ik heb ze goed gepakt."

Een paar keer speelde zijn voormalige temperament op. Plotseling klonken drums en blazers door tot baan 10, en zong Tony Bennett twee liedjes, bij de officiële opening van de US Open in het grote Arthur Ashe Stadium. Van Lottum: "Voorheen zou ik dat drumstel een schop naar Manhattan hebben gegeven. Ik schrok mij wel kapot toen ze vuurwerk afstaken."

Op de tweede dag komen de andere drie Nederlandse mannen uit het hoofdtoernooi in actie. Sjeng Schalken speelt tegen de Australiër Mark Philippoussis, Raemon Sluiter tegen de Amerikaan Taylor Dent en voor Martin Verkerk gaat een droom in vervulling. De qualifier uit Alphen aan den Rijn mag in het Arthur Ashe Stadium zijn debuut in een grandslam spelen.

/SPORTOremans al na eerste ronde US Open naar huis