AMSTERDAM - Rabobank en Vacansoleil nemen deel aan de Giro d’Italia. Dat bevestigde de organisatie maandag.

De Nederlandse equipes waren al verzekerd van startrecht in de eerste grote wielerronde als gevolg van hun status als ploeg in de UCI World Tour.

De afgelopen week deden er echter geruchten de ronde dat Vacansoleil zou worden gepasseerd vanwege de affaire Riccardo Ricco. De Italiaan werd ontslagen door de formatie nadat hij bij zichzelf een bloedtransfusie had uitgevoerd.

Geen verrassing

Voor teammanager Daan Luijkx van Vacansoleil was de uitnodiging geen verrassing. ''Voor sommigen misschien wel, maar die hebben dan het verhaal van een Engelse journalist geloofd die beweerde dat wij niet welkom waren. Gelukkig zijn de feiten anders. De Giro heeft de verplichting om Vacansoleil als ProTeam uit te nodigen.''

De Spanjaard Ezequiel Mosquera wordt aan de kant gehouden, zolang er geen duidelijkheid bestaat over het maskeringsmiddel dat bij hem is aangetroffen bij een controle in de Ronde van Spanje. ''We hebben een renner ontslagen, maar dat betekent niet dat je je licentie verliest. Wij zijn er gewoon bij in de Giro'', aldus Luijkx.

Skil-Shimano

Skil-Shimano, dat uitkomt in de ProContinental Tour, greep naast een van de vijf wildcards. Acqua & Sapone, Colnago-CSF, Androni en Farnesi zijn wel geïnviteerd, evenals Geox. Voor die laatste ploeg, die niet mag deelnemen aan de Tour de France, komen Carlos Sastre en Denis Mentsjov uit.

In totaal zal er een peloton bestaande uit 207 coureurs op zaterdag 7 mei van start gaan in Turijn, terwijl de wielerunie UCI normaal gesproken het maximum op 200 renners heeft gesteld. De organisatie van de Giro vroeg en kreeg echter dispensatie.

De Ronde van Italië staat dit jaar in het teken van de 150-jarige eenwording van Italië. Onder anderen Alberto Contador en Mark Cavendish hebben hun deelname toegezegd.