AMSTERDAM - De wegen van Louis van Gaal en Bayern München scheiden aan het eind van dit seizoen.

De 59-jarige trainer heeft ingestemd met het voorstel van de directie om een jaar eerder dan gepland - Van Gaals contract loopt medio 2012 af - afscheid van elkaar te nemen.

Dat meldt Bayern München in een persbericht.

Over de financiële afwikkeling van het opgezegde contract deed Bayern nog geen mededelingen. De club voerde een 'verschil van opvatting over de strategie' als officiële en ook nogal vage reden aan voor de voortijdige beëindiging van de samenwerking.

Opvolging

De Duitse kampioen kan nu ruimschoots de tijd nemen om een trainer te zoeken voor de start van het nieuwe seizoen.

De top van Bayern vergaderde zondag urenlang over de positie van Van Gaal.

Aanleiding was de 3-1 nederlaag van zaterdag tegen Hannover 96, waardoor deelname aan de Champions League op de tocht komt te staan. De achterstand op nummer twee Bayer Leverkusen is zeven punten, met nog negen duels te gaan.

Hiddink en Jol

Als kandidaat-opvolgers van Van Gaal worden onder anderen Guus Hiddink, Martin Jol, Jupp Heynckes en Matthias Sammer genoemd in Duitse media.

Van Gaal is sinds juli 2009 in dienst bij Bayern. In zijn eerste seizoen won hij de Duitse landstitel en beker en bereikte hij de finale van de Champions League, waarin Internazionale met 2-0 te sterk bleek.

In deze jaargang slaagt Bayern er maar niet in een serie overwinningen neer te zetten, hoewel de club nog altijd actief is in de Champions League. In de competitie staat 'Der Rekordmeister' echter op een teleurstellende vijfde plaats en in de beker viel vorige week in de halve eindstrijd het doek door een nederlaag tegen Schalke 04 (0-1).

Van Gaal wilde in het weekeinde nog niet speculeren over zijn toekomst in München. ''Ik heb altijd de steun van het bestuur gehad. Zij bepalen wanneer ze die steun intrekken'', zei hij.

Van Gaal gaf zondag na de uitlooptraining zijn spelers twee dagen vrijaf. ''Tot woensdag'', zei hij erbij, waarmee hij leek te willen aangeven dat hij erop vertrouwde dat hij in functie zou blijven.

Fouten

Erevoorzitter Frans Beckenbauer gaf maandagochtend in de Duitse boulevardkrant aan dat hij geen voorstander is van een direct ontslag van Van Gaal.

''Het lijkt me zinvol om het seizoen met hem af te maken. Hij heeft zeker fouten gemaakt, maar hij heeft ook bewezen dat hij een uitstekende trainer is'', betoogde Der Kaiser.

Karl-Heinz Rummenigge had geen trek om vragen te beantwoorden over het vervroegde vertrek van de trainer. De voorzitter hield het in de perskamer bij een korte verklaring van amper vier minuten. Daarin benadrukte de hij dat Bayern de krachten de komende maanden moet bundelen om nog iets van het teleurstellende seizoen te redden.

''Het wordt heel, heel moeilijk om de Champions League nog te halen'', betoogde Rummenigge.