GRONINGEN - Heracles Almelo verraste zondag met een 1-4 zege bij FC Groningen. Het was voor de bezoekers de eerste uitoverwinning in 17 uitwedstrijden.

Voor FC Groningen was het de derde nederlaag op rij.

Everton Ramos da Silva en Samuel Armenteros, beide tweemaal, maakten de openingtreffer van Dusan Tadic ongedaan. Andreas Granqvist miste bij 1-0 een strafschop voor de thuisclub.

FC Groningen had juist wel weer eens een goed resultaat kunnen gebruiken. Twee opeenvolgende, en bovendien ruime, nederlagen, tegen Roda JC (1-4) en Feyenoord (5-1), maakten dat de ploeg van Pieter Huistra moest afhaken bij de bovenste ploegen.

Tadic

Bij Groningen eiste Tadic onmiddelijk een hoofdrol voor zich op, mede omdat topscorer Tim Matavz door een liesblessure ontbrak. De Almelose defensie kreeg geen vat op de Serviër en dat hij na ruim tien minuten de score opende was logisch. Na een knappe aanval via Fredrik Stenman en Thomas Enevoldsen kopte Tadic tegendraads raak.

Vijf minuten later kreeg Tadic een strafschop mee, na een onhandige overtreding van Kwame Quansah. Granqvist zette zich achter de bal, maar de aanvoerder schoot hoog over. Het was al de tweede penalty op rij die de Zweed miste, na zijn eerdere falen tegen Roda JC.

Resultaat

Daarna bleef Groningen lange tijd de betere ploeg, maar gaandeweg de eerste helft kreeg Heracles aanvallend meer grip.

Everton, Samuel Armenteros en met name Willie Overtoom werden steeds lastiger te bespelen voor de Groningse verdediging. Kort voor rust leverde dat resultaat op.

Eerst tikte Everton een van de paal terugspringende bal binnen, twee minuten later schoof Armenteros van dichtbij binnen. De tweede helft probeerden de Groningers zich terug te knokken in de wedstrijd, maar Heracles bleef het gevaarlijkst.

Typerend

De manier waarop Everton de 1-3 maakte was typerend voor het optreden van de Groningse verdedigers.

De spits pikte een lange bal op, maar leek te stranden tegen een defensieve overmacht. Bovendien gleed Everton uit. Desondanks slaagde hij erin in balbezit te blijven en Luciano te verrassen.

Slotfase

In slotfase zorgde Armenteros nog voor meer Gronings leed. Samuel Armenteros en Everton scoorden beide twee keer. Groningen was in de 12e minuut op voorsprong gekomen door een doelpunt van Dusan Tadic.

Bij de 1-0 voorsprong miste Andreas Granqvist een strafschop.