HEERENVEEN - Feyenoord heeft de wind mee. De Rotterdamse club won in Friesland volstrekt onverdiend met 1-0 van Heerenveen. Luc Castaignos maakte twaalf minuten voor tijd het winnende doelpunt.

Het was de eerste uitoverwinning van Feyenoord sinds 7 maart vorig jaar, toen de ploeg in Kerkrade won van Roda JC.

Heerenveen had het verlies aan zichzelf te wijten. De ploeg miste in het boeiende gevecht een handvol grote kansen. Dat gebeurde mede door uitstekend keeperswerk van Rob van Dijk, die een absolute hoofdrol vertolkte in het Rotterdams doel.

Feyenoord startte goed. Al na vier minuten kreeg Diego Biseswar een dot van een kans. Heerenveen nam daarna het initiatief over. De snelle Luciano Narsingh maakte het directe tegenstander Tim de Cler doorlopend lastig en de beweeglijke Oussama Assaidi was een plaag voor de Rotterdamse defensie.

Golven

Doelpunten leverden de aanvalsgolven in de eerste helft niet op. Assaidi miste tweemaal in kansrijke positie en vlak voor rust verzuimde ook Bas Dost de score te openen. Feyenoord stelde er aanvallend weinig tegenover.

Van achteruit werd te vaak te lange bal gehanteerd, soepele combinaties waren schaars. Op de vleugels werden Diego Biseswar en Ryo Miyaichi nauwelijks aangespeeld.

Kansen

Meteen na rust behoedde doelman Rob van Dijk, vervanger van de wegens familieomstandigheden afwezige Erwin Mulder, Feyenoord voor een achterstand. Met een fraaie reflex tikte hij een inzet van Christian Grindheim naast het doel.

Heerenveen behield het beste van het spel, maar verzuimde de vele kansen te benutten. Assaidi miste zelfs voor een leeg doel en Bas Dost vond de uitblinkende Rob van Dijk op zijn weg.