AMSTERDAM - De Nederlandse sprinters zijn er niet in geslaagd bij de finale van de Essent ISU World Cup in Heerenveen het podium op de tweede 500 meter te behalen. Jan Smeekens was de snelste Nederlander op plek zes in een tijd van 35.24.

De winst ging naar de Zuid-Koreaan Kyuo-Hyuk Lee die net niet in de 34 seconden kwam; 35,00. De Japanner Yuya Oikawa werd tweede, Kang-Seok Lee werd derde en stelde daarmee de eindzege in het wereldbekerklassement veilig.

Simon Kuipers kwam nog in de buurt van het laatste ticket voor de WK afstanden in Inzell. Zijn 35.31 leverde hem de negende plaats op, maar was een fractie langzamer dan de 35.22 die Stefan Groothuis in de eerste 500 meter op vrijdag klokte.

Smeekens was al zeker van deelname aan de mondiale titelstrijd van komende week. Jacques de Koning na zijn 500 meter van vrijdag, waarin hij vierhonderdste van een seconde sneller was dan Groothuis, nagenoeg ook.

Snelle ronde

De Koning was zondag aanmerkelijk langzamer met een tijd van 35.43, goed voor de dertiende plaats. Hein Otterspeer werd zestiende in 35,47.

Voor Kuipers was er nog wel goed nieuws. Hij klokte de snelste volle ronde wat de schaatser vertrouwen zal geven met het oog op de kilometer die later op zondag wordt verreden.