ROTTERDAM - PSV is zaterdag op Woudestein ontsnapt aan een onverwachte tegenvaller in de titelrace met FC Twente.

De koploper van de eredivisie leek genoegen te moeten nemen met een punt nadat Edwin de Graaf thuisclub Excelsior in de laatste minuut van de reguliere speeltijd vanaf elf meter op gelijke hoogte had gebracht. In blessuretijd werd Balázs Dzsudzsák de redder van PSV door ook een strafschop te benutten: 3-2.

Voetballend was het uiterst pover wat PSV op Woudestein liet zien. Alleen in de openingsfase slaagde de ploeg van Fred Rutten erin vlot combinatiespel op het Rotterdamse kunstgras neer te leggen.

Gelijkwaardig

PSV liet dat hoge tempo echter al snel zakken, waardoor Excelsior in de wedstrijd kon komen. De ploeg uit Kralingen, voor wie handhaving het doel is, was daarna in grote delen van de wedstrijd minimaal gelijkwaardig aan PSV.

Excelsior nam na twintig minuten zelfs brutaal de leiding, na gepruts van PSV. Orlando Engelaar leverde de bal op eigen helft zomaar in bij Jordy Clasie, wiens voorzet werd ingekopt door Guyon Fernandez. De spits van Excelsior troefde daarbij in de lucht de grabbelende PSV-doelman Andreas Isaksson af: 1-0.

Ingevingen

PSV creëerde zijn eerste serieuze mogelijkheid pas vlak voor rust. Engelaar schoot de bal in het zijnet, terwijl hij beter had kunnen afleggen op Otman Bakkal die naast hem volledig vrij stond. Bakkal stond overigens in de basis als vervanger van Ola Toivonen, die voor vier duels is geschorst naar aanleiding van zijn elleboogstoot vorige week tegen Ajacied Jan Vertonghen.

Met Danny Koevermans voor de onzichtbare Berg hoopte Rutten in de tweede helft op een ommekeer. Die kwam er wel, maar dat was puur te danken aan twee individuele ingevingen.

Hectiek

Jeremain Lens zag in de vijftigste minuut zijn voorzet vanaf de rechterflank zomaar bij de tweede paal in het doel zeilen: 1-1. Twee minuten later onderscheidde Atiba Hutchinson zich op een wijze waar hij toch niet om bekend staat. De controlerende middenvelder slalomde vanaf de linkerkant naar binnen en schoot de bal vervolgens keurig in de verre hoek: 1-2.

Excelsior leek vlak voor tijd alsnog loon naar werken te krijgen toen De Graaf vanaf elf meter de gelijkmaker aantekende. In blessuretijd wees scheidsrechter Makkelie echter aan de andere kant nogmaals naar de stip, waardoor PSV dankzij Dzsudzsák royaal werd beloond voor een matig optreden.