CHARKOV - Thiemo de Bakker en Robin Haase hebben de Nederlandse tennissers zaterdag tegen Oekraïne op een 2-1-voorsprong gebracht in de Daviscup. Het duo was in Charkov met 7-6 (6) 6-7 (5) 6-4 en 7-6 (9) te sterk voor Sergei Stachovski en Sergei Boebka.

Ruim drie uur hadden De Bakker en Haase nodig om de zege binnen te slepen. Vooral de tiebreak van de vierde set was spannend.

De Nederlanders moesten twee setpoints wegwerken en sloegen zelf pas op het derde matchpoint toe.

Voorkeur

De Bakker en Haase kregen van teamcaptain Jan Siemerink de voorkeur boven Thomas Schoorel en Jesse Huta Galung.

Het duo was de oud-tennisser bevallen bij het ATP-toernooi van vorige maand in Rotterdam en beide Zuid-Hollanders spelen graag samen. Bij de Daviscup kwamen ze echter nooit eerder als koppel in actie.

Spannend

De service was in Charkov bepalend onder toeziend oog van zo'n zestig luidruchtige Nederlandse fans. In de eerste twee sets slaagden geen van beide koppels erin elkaars opslag te breken, al waren daar wel kansen op. De bedrijven werden eerlijk verdeeld onder beide teams. Op 2-2 in de derde set leverde Stachovski als eerste speler zijn service in en dat kostte Oekraïne meteen de set.

In de vierde set werden de servicegames eenvoudig gewonnen en was het wachten op de derde tiebreak waarin Oranje zich naar de winst knokte. Nederland heeft zondag nog een zege nodig om zich te plaatsen voor de tweede ronde in groep 1 van de Europees-Afrikaanse zone. De Bakker speelt dan tegen Stachovski en Haase neemt het op tegen Illija Martsjenko.